Monday, December 28, 2009

Melaporkan dari Bangalore : Winter Camp lagiii !!

Bismillah...

Eheh, ini bukan promo Wintercamp naa, promo dah lama tamat dah, program pun dah habis, meletup jugak promo Winter camp kat Bangalore nie.. Mabruk buat yang berkenaan. ^_^.

Notes ni adalah sebagai guidance pe yg sepatutnya kmi dpt dlm penglibatan Wintercamp nie. InshaAllah.

Kita dilahirkan sebagai Islam. Membesar dalam masyarakat Islam. Kadangkala, apa yang diamalkan atas nama Islam telah menjadi rutin. Menjadi budaya ataupun adat kebiasaan. Kita juga mengaku kita Muslim, menunaikan rukun Islam dan percaya terhadap keenam-enam rukun Iman. Tetapi kadang2 kalau diteliti dari segenap inci, adakalanya kita seolah-olah tidak mengikhlaskan diri untuk Allah dalam melaksanakan tuntutan Islam sebagai Deenullah yang sangat luas erti dan tafsirannya ni.

Kita miliki panduan, petunjuk; al-Qur'an. Tapi undeniable yang kebanyakan isi al-Qur'an itu sendiri belum dapat kita mengertikan, dan 'roh' serta tujuan al-Qur'an tu yang diberikan kepada kita melalui nabi SAW macam tak sebati dalam kehidupan kita, seolah-olah tak terbekas di hati.

Untuk membuat anjakan paradigma; cara kita memandang kehidupan ini dan merelatekan segalanya dengan Penciptanya, tentunya mengambil masa yang lama. Paradigma tidak berubah sekelip mata. Dengan izin Allah jua.

dan hidayah itu datang dengan pelbagai cara. Terpulang kepada individu melihatnya dengan mata hati. Hidayah melalui pencarian. Hidayah melalui ujian! Usaha dimulakan sedikit demi sedikit, syaratnya istiqamah.

Rintangan, ujian dan halangan memang banyak. tetapi itulah sunnah. Sunnah orang berjuang. Berjuang menentang diri sendiri. Berjuang menempuh rintangan.

Tanpa ujian sebagai permulaan, tanpa pencarian diri dan Islam, sukar bagi kita untuk menjatuhkan ego sendiri bagi membentuk diri ke arah yang lebih baik. Malah, membaiki kesilapan lalu. Sgtlah sukar..tapi bknlah bermaksud x payah..

Perubahan juga tidak berlaku dalam sekelip mata. Bergantung kepada masa. Bergantung kepada izin Allah jua. Namun, Allah tidak pernah meninggalkan hambaNya. Bahkan Allah lah yang paling dekat tatkala hambaNya memohon padaNya. Cuma, hamba ini yang alpa berusaha. Astaghfirullah!

Mungkin kita tidak dilahirkan dalam keluarga ustaz mahupun imam, namun, jangan kita lupa.

Syarat untuk berubah adalah diri sendiri!

Apabila balighnya anak Adam itu, maka mereka mampu berfikir. Mampu untuk membezakan mana yang baik dan buruk. Mampu untuk mencari diri dan Islam.

Berperanglah dengan diri sendiri untuk berubah. Berjuanglah walaupun sukar kerana kesukaran itulah sunnah.

Apabila wujud kemahuan untuk berubah, jangan mudah menyerah kalah. Membina diri ibarat membina bangunan. Andai tergopoh-gapah dan menggunakan short-cut, alamatnya robohlah. Tidak bertahan lama!

Sama-sama kita bersabar, jiwa muda. Selepas membina, cabaran untuk mempertahankannya pula. Mempertahankan iman dan Islam sehinggalah kita mati kelak.

Ujian datang dan pergi. Mata hati yang celik membuatkan diri mencari. Akhirnya membentuk diri. Sebelum pulang menuju ilahi.

Syaratnya diri sendiri!


moga Allah permudahkan urusan, buka minda buka hati dan moga camp ni menjadi platform utk initiate turning point, inshaAllah..

Berusahalah sikit-sikit, asalkan istiqamah. kalau terbabas, inshaAllah kita mintak tolong Allah jangan jauhkan kita dari rahmat Dia. semoga dapat kembali ke atas track sebenar.

Selamat Mencari!! Sesungguhnya dalam hidup ini..kita haruslah mencari n terus mencari..Ilal liqa' (^_^)

Sunday, December 27, 2009

A Moment to Remember (^_^)

Mai 2 sahabat2 ku sekelian...

arini kmi nk ajak hmp suma nyanyi sama2 ngn kmi...

mula2..sume mst pastikan Volume sound hmp adalah yg terhighest sekali..dah ka???

then..click video kat bwh ni..Opppss..sblm tu..bersedia ngn gaya gedik rabit leen..hehe..kita nari sama2 naa..

1..2..3...get set!!! ready...GOooooo!!!

aihh..ceqq..click la pe lagi..duk baca lagi wat paa..hii

p/s: 1st play..video ni akan tersekat2..sila men kan once more time okehh..hii..nk yg ori sila minta pada sy yg x brp nk chomel ni..hii

video




hee..kami taw..mst hampa x wat seperti yg diarahkan kan..maaarahhhnyeeeeee!!!

haha..sowiee naa..tetiba rasa nak mengatai..

hmm..cmna??..best dak lagu tu..hii

oleh tu..dengan ini..kmi ngn sebulat suaranya tanpa berbincang ngn hmp suma..bersetuju untuk menjadikan lagu ini sebagai lagu tema kita Geng umah 42..hihi

haa..pe lagi..diwajibkan suma hapai lagu ni n jadikan ringtone masing2 naa..hehe..kmi balik nnt nk tasmi' huuhuu..

hmp rasa cam nk makan kmi dak?? hee suka2 ati ja suh org hapai lagu..kot lah nk suh hapai hadith n ayat quraan xpa gak..hee..ni adalah edisi membengongkan dri..yeehaaa..

bubbye lalink2 sumee..actually i really mizz uu..kan best klu hmp sume ada time ni..sob sob

Friday, December 25, 2009

Winter camp!!


Demi sahabat2 ku yg disayangi..kmi gigih kn diri menghapdet blog..hii..sambil terbatuk2 dlm musim sejuk ni..uhuk uhuk uhuk..

Day 1: Departure day
Peserta:150 org


pkl 7.30 pg..kmi sume diminta wat pendaftaran n sedia utk bertolak..sbb perjalanan ke tamil nadu mengambil masa 5 jam..owhh tp kmi kne terpacak kat ctu smp pkl 11 pg sbb masalah titi(van) yg ditempah..cancel tiba2..haihh "kaf lam ya nga" ni mmg cmtu..ssh berurusan ngn depa..jadi group ni la berhati mulia nya pi last skali..sbb bg yg len pi dlu..hee..perasan


sesampai kt Zeenath taj garden ni..sgtlh sejuk n berkabus..ketinggian dier sme ngn genting highland..5 jam perjalanan..wat kmi mabuk..huhu..dh lme x nek kenderaan bergerak ni..kmi xley stand even 1 hour journey ngn reta..mabuk oo..huuu..ble dh mabuk tu..x sedap bdn n pening kepala...rse cam nk tembak org ja..haha

aktiviti pada ptg hari 1st tu adalah ice-breaking n motivational talk dr Dr.azizi n ust.Sobri dr Malaysia..

Aktiviti mlm tu adalah "night walk:UNTOLD TRUTH"
dr title tu mst hmp dh dpt agak pe dia kn..hee..kmi sgt suka aktiviti ni..
biaq kmi cite sket cmne aktiviti ni..
kmi dibhagi kpd beberapa kumpulan..n stp kumpulan kne pi 5 check point..kmi dikehendaki membawa tafsir al-quraan n torch light..check point 1st..kmi disuruh melukis organ pembiakan lelaki n wanita..kemudian terangkan tntg step development of embryo..n kmi disuruh melihat surah2 didalam al-quraan cth:surah al-baqarah n bnyk lg..surah2 ni telah menyebut ngn jelas proses kejadian manusia yg mana para saintis baru membuktikanya..di tengah malam yg gelap n sejuk tu..mmg terasa sggh kebesaran ALLAH sehingga menyentuh hati..huuu

checkpoint seterusnya pun cmtu gak..tp dr aspek yg berlainan..tntg haiwan, astrology, tumbuh-tumbuhan n gas..subhanallah..mmg betapa hebatnya al-quraan..sume yg diberitahu dlm al-quraan baru je dibuktikn oleh para saintis..padahal al-quraan telah menyebutkn nye sejak 1400 thn dlu..(kmi x dpt nk cite suma..satgi berjela2 lak..hee)

p/s: sowiee aktiviti mlm tu kmi xdpt lg gmbaq nya..nnt dh ada kmi wat 2nd episod of winter camp nohh..hee

Day 2 :
aktiviti pagi adalah motivational talk dr Dr.Azizi n ceramah dr Ust.Sobri..sampailah pkl 2 ptg..kmi ade aktiviti Amazing race..seyes amazing race kmi ni cam dlm tv tu..hehe


setiap task yg diberi kmi kne g ke lain2 tmpt ngn menaiki van..tmpt2 tu sume kmi x penah smp..jd terpaksa lah tnye tempe( ni adalah pggilan kmi bdk m'sia bg org tempatan..lawak kn..hii) pastu duk terjerit..Jaldi bayya jaldi!!! (means..cepat abg..cepat) cian lak tgk driver tu cam blurr je..pastu kmi suh cepat..cam nk terbalik van tu dier bwk..haha..haihh drebar ni marah ka pa??hii


antara task yg kmi kne wat adalah angkat air ni gunakan tali..pastu pindahkn kat kolam..kmi diberi masa 10 minit je..ssh gle kot..huu

fokus dak kmi?? jgn tertipu..lakonan je tu..kmi besa dh men ni..hehe



pastu ada gak task kmi diminta amek gmbaq kt beberapa tempat..yg ni kat air terjun..tp keji sggh..dan2 time tu ayaq terjun tu xmo kluaq..org len dpt amek gmbaq yg chantek..huhu

ni adalah game helium stick..sume org kne sentuh ja straw rod tu ngn ujung jari pindahkn dr satu tempat ke tempat len..klu ade jari yg x sentuh..kne stat blk..game ni la yg wat kmi sume kalah ni..lme sggh laa stuck kt cni..huhu

p/s: owwh yee..perasan dak kain yg kmi ikat kat kepala tu..tu menunjukn kump masing2..kmi kump grey n Motto kmi ALLAHUAKBAR..kump len..len warna n len motto..ade yg free palestin, d next al-ayubi, free al-quds n macam2 lagilah..smp ade org tempe yg jmp kmi time amazing race tu..duk baca atas kepala kmi sume..n depa tnye kmi ni dr palestin ka?? waahh ade rupa ka kmi ni..


next adalah ameoba..kmi jadi cytoplasm..owhh sgtlh penat angkat nucleus..best la sapa jd cell wall..kmi kne bwk nucleus tu mengikut arahan fasi..pusing pokok 2 0r 3 kali..jln jauh2..huu..sgtlh penat n sakit tgn..tp kne bertahan sbb klu jatuh kne stat blk..n nnt kalah laa..


pas berjaya task tu..kmi kne pi masuk kwsn perkampungan..cantik la kg depa ni..hii..


berlari2 cari kt mana klu seterusnya..x jmp2..punyelah ssh..


macam2 tempat dh kmi redah..kuil, umah org..kne kejar ngn anjing..tp x jmp2 gak..adehh kt ne nihh..


pastu kmi jmp tmpt yg sgt cantik ni..heee..wlpun x jmp lg checkpoint seterusnya tu..ley la plak kmi sume take a pic dlu..hee..selambaa jee..




then..kmi terpaksa pnjat bukit yg agak rendah la..brulah jmp checkpoint seterusnya tu..kat cni kmi dikehendaki menghapal hadith ngn mksdnye skali..(nseb kmi bek sbb mmg dh hapal hadith ni..hii..tp ade kwn2 kmi smp ngis2 xdpt nk hapl..yela ..nervous plus penat n termengah2..ssh la nk masuk..huu)pas sume org dh hapal ade lg task tu..kne pindahkan bola pingpong dr satu tmpt ke satu tempat gna kertas..agak ssh la..sbb angin..but we can manage it at last..haha

sebenqnya..bnyk lagi checkpoint2 len..tp kmi xdak gmbaq..yg len..ada yg kmi kne menjual 5 barang pada tempe..n kne amek gambaq ngn org yg bli brg kita tu..yg ni agak mudah..sbb kmi bli ja 5 gula2 n jual pd sorg ja..hii..sngkn..n yg checkpoint last..kmi kne menyelesaikn silang kata ayat al-quraan ngn mksdnye..ade 10 surah sumenya..

n kmi adalah kump. ke-3 yg sampai..kalah le mknanya..haha..pemenangnye tmpt 1 je..x aci sggh kn..huu..

kmi sgt enjoy..wlpun bdn n kaki kmi rse sgt sakit..mklumlah..bdn xpenah wat aktiviti lasak..terkejut sampai demam 4 ari..hii

mlm tu kmi ade lailatul nisa'
stp kump kne wat lakonan berdasarkn arahan yg diberikan..sgtlh best n memberi pengajaran aktiviti ni..sbb lakonan yg disuruh wat tu contohnye..kamu terlihat kwn kmu berdating di taman..sbg seorg kwn..bgaimana kmu nk mencegah n menegur shbt kmu itu..ni task yg kmi dpt..kump2 len pun lebey krg cmtulah..yg derhaka pd ibubapa n macam2 lglah..

p/s: sowiee xdak gmbaq gak..owhh ye..lupa cite, ble pompuan ade lailatul nisa'..llki lak ada malam teruna abad 21..gelik kmi dgq title ni..n kmi xtaw pe yg depa wat..lebey krg kot..

Day 3:
program2 talk lagi sampailah tengahari..sblm balik..kmi pun snap a pic utk kenang-kenangan..hee..tumpang kamera org jee..lupa bwk kamera sdri..mai cuci2 mata naa..hee









tibalah masa nk balik..hee


busy kunun-kununya menguruskan depa yg macam2 masalah nk nek reta ngn geng masing2..


owwh yee kmi lupa nk cite..owner resort ni adalah org islam..so kmi xdak masalah pasal mknn..sedap oo..

lastly..take a pic ngn sume..Kesimpulanya..program ni sgt best..thumbs up utk Winter camp!!!


Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah

Selamat Menyambut Awal Muharam

Kmi kat cni sok 19hb Dec 2009 adalah 1 Muharam..klu kt M'sia mesti rini kan..hee

Mai lah kita sama2 berhijrah!!!!!!!

leen, huda, k.seri n sumalah kwn2 kmi..kita mesti jadi lebey bek pada ari sok okehh..

Azam baru, semangat baru!

itu tema kita pada tahun ni ye kenkawan..setuju dak?? berani kata x setuju..hehe

Hmm..pe azam baru hmp?? stowy2 la kt kmi..

Checklist Azam baru kmi (^_^)

1) Menjadi hmb Allah yg solehah n mentarbiahkan diri
2) Menjadi org yg lebey berdisplin
3) Rajin bersenam (mkn n tidoq saja ari2..x sehat sggh..huu)
4) Menjadi anak, kawan n medical student yg terbaik (perasan!!)
5) Pass MBBS exam,distinction (berangan..klu lulus pun dh kre sujud syukur..huu)
6) pe lagi ehhh..hmm..Kawen?? haha..ni adalah provokasi je..harap maklum..calon pun xdak..hee..haa!! sapa yg ada tersenarai dlm checklist azam depa, cepat habaq ngn kmi!!! lama dh x mkn nasi kenduri nih..hihi

okehh..dh la tu..yg len lom sempat pikiaq lg..hii


(sila jangan berangan sajaaaa!!..huuu)

Hebahan Terkini dari Bangalore...

Esok kmi pi Winter Camp kt Tamil Nadu selama 3 ari..jgn windu kmi nohh..hee



emm..la ni kmi dh stat cuti sem..1 mggu ja pun..sok stat cuti..ada yg balik M'sia, pi jln2 kat europe, dubai, pi Taj mahal, pi Men salji kt Manali ( india pun ade salji okehh..hee) n macam2 lagi lah yg depa pi..kmi pi winter camp ni jaa..bile ntah nk pi sume tmpt2 yg depa pi tu..lagi2 taj mahal..taw lah ble lg nk sampai..kata org alang2 dh blajaq kt India ni..rugilah klu x pi taj mahal..hmm..okehh..sbnqnya kmi nk pi ngn hmpa!! baru best..kpd huda, leen n k.seri...jom pi sama2..kmi tggu hmp..

Taj Mahal!!!! wait for us okeyy..hikhik^_^

p/s 1: la ni winter dh..wlpn kt cni xdak la sesejuk cam kt cardiff ka..tp max. temp. 17 darjah celcius oo..suhu ni wat kmi duk berhibernasi n makan sajaa x agak2..huu

p/s 2: alamak dh nk masuk maghrib..kmi nk pi surau..ada majlis bacaan doa akhir n awal tahun..hmp pun jgn lupa baca naa..pi dlu..adioss!! hee

Thursday, December 17, 2009

Open Your Eyes Dear..


Such a Amazing Song...MasyaAllah ^_^


Really touch my heart and open my eyes too..huuu..hope the similar feeling happen to you my dear (^_^)



Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
The push it all aside..
NO......


We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

Take us in the best way
(Allah)

Guide us every single day...
(Allah)

Keep us close to you
Until the end of time...

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
The push it all aside
NO..........



When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

Repeat "*"


Allah...

You created everything
We belong to yo0u
YA RAB we raise our hands
Forever we thank you

.....Alhamdulillah......



p/s: ALLAHUAKBAR!!!

Thursday, December 3, 2009

Palestin ohhh Palestin


Assalamualaikum Ya Sodiqati...Ta'al2..aiwahhh ^_^

Kaifa halukum?? Arju antum fi sihati walafiahh..hihi (poyo kan..nk dapatkan feel palestin ni..hii)

Ingat lagi x program Ceramah amal Palestin yg kmi penah habaq dlu(klu x ingt sila lihat entry sebelum2 ni..hii)..haa..hat ni kmi nk hapdet sikit sebanyak cite pe yg berlaku pada hari program tue eaa sambil2 kmi nk menyampaikan sikit sebanyak pengetahuan n kesedaran yg kmi dapat dari program ni..

Sebenarnya isu Palestin ni dh lama sgt kita dgr kn..ia bkn skdr isu kemanusiaan tp lebih berat dr itu..iaitu isu agama ISLAM..

prinsip asas yg baru skg kmi sedar tntg perjuangan org2 Islam adalah 'BAITULMUQQADIS' sebenarnya..
tempat dimana Isra' mikraj berlaku..kiblat pertama org Islam sblm Ka'abah..mesti ada sbb knape ALLAH pilih Baitulmuqqadis (al-quds) sebagai tempat berlakunya peristiwa2 tersebut..

Kenapa ISLAM, KRISTIAN n YAHUDI Israel merebut Baitulmuqqadis?? sblm ni kmi dgq cmtu2 ja..tnpa phm sejarahnya..la ni baru kmi sedaq..Baitulmuqqadis adalah hak milik org Islam n jgn ada sesiapa yg berani menyangkalnya!!
Kristian..awat depa nk Baitulmuqqadis ni? sbb depa percaya Jesus akan turun di Baitulmuqqadis n depa nk bina gereja terbesaq depa kat ctu..
Yahudi lak..beriya2 sggh nk Baitulmuqqadis sbb depa percaya Mesiah akan turun disitu gak melalui pintu emas di Baitulmuqqadis..n mereka hendak menyiapkan temple impian mereka sblm kedatangan Mesiah..
n rencana yahudi israel yg plg keji adalah ngn merampas tanah palestin n menyeksa mereka..kita kene taw sejarah..sbb yahudi israel la ni..depa tanam duit2 depa n mcm2 lg kat tanah sempadan palestin n baitulmuqqadis..satu hari nnt slps beratus2 tahun..jika tiada org yg phm sejarah israel-palestin..org israel akan mengatakan palestin n Baitulmuqqadis adalah hak mereka..mereka akan kata"lihatlah duit2 yg tertanam sempadan tanah ini, ia milik nenek moyang kami..jadi tanah ini adalah hak kmi"..keji kan..inilah propaganda depa yg ptt kita taw n anak cucu kita pun ptt taw..huhu..

Penceramah (Dr.Zainurrashid) tu kata sebenarnya bnyk yg boleh kita lakukan untuk membantu depa..
1) Doa memohon kepada Allah agar peperangan ni akan tamat n Baitulmuqqadis tetap hak milik org Islam
2) Menghulurkan sumbangan x kira berbentuk wang ringgit atau tenaga..Baitulmuqqadis adalah tanggungjawab setiap umat islam..wlpun kita jauh..kita harus byr hutang tanggungjawab kita mempertahankan Baitulmuqqadis kepada rakyat palestin yg berjuang..
3) memperkukuhkan diri agar menjadi umat islam yg kuat.
4) Boikot brg2 yg ada kaitan ngn israel..cam air coca-cola..kfc,mcd, kotex..(hmm..tp kmi ada makan n pkai gak..cmna ni..kmi juz mmpu berdoa semoga peluru yg dibeli dr duit kami adalah peluru2 yg tersasar err..xpun kne blk kt org depa..huhu)

Huu..ni lah sikit yg dapat kmi smpaikan..jom kita sama-sama perkukuhkan ilmu pengetahuan tentang isu BAITULMUQQADIS ni..klu xdak buku..kat tenet pun bnyk..hii^_^

Sampai cni dlu ceramah kmi..kite smbung len kali..meh cuci2 mata sket tgk gmbaq pada hari tersebut..hee





ni adalah model baitulmuqqadis yg kmi wat utk pameran pd ari tu..



haa..pada aritu pun ada jualan brg2 palestin..khas dibawa dr Malaysia..n kmilah salesgirl nyee..huhu..tgk kmi pkai mafla Bendera palestin..haa..berkenan x?? hii..

p/s: xtaw sapa snap pic ni..pndai lak dier snap pic kmi ngh kmi penin kre duit..dh la kmi ni lemah bab kre balance duit..haru2..last2 kmi suh org yg beli tu kre brp kmi kne bg balance kt depa..haha..bgs kn..hii



Mai2 pakat beli..balance stkt 5 or 10 rupee tu kre halal lh yee..hii



sapa berminat utk menyumbang..mendapatkan maklumat..ley la hubungi contact2 yg tertera diatas naa..



Ni Dr.Zainurrashid..Specialist O&G Hospital Seremban..dia mai bg ceramah Palestin ngn isteri nya..pun Doc gak..n yg speselnya..depa kawen time study..Dr.Zainurrashid 4th year n wife die bru 1st year time tu kat Ireland..hebatkan..hii


Bdk2 suju yg memberikan effort depa membuat kalender utk dijual..hasil duit tu disumbangkan pada tabung amal palestin..thumbs up utk suju!! hee


Selain tu kmi gak ada menjual kueh mueh utk mencari dana Aman Palestin..nilah salesboy nye..hihi..
p/s: udaa..ni yg hampa minat kan..single lg nih..cpt2! sblm terlambat..hihi


macam2 jenis kueh ada..kueh cara manis..cara berlauk..puding, nasi lemak..etc ect n all dat lah..yg pastinya 1 pun kmi x sempat nk bli..habes sekelip mata je..huhu


kueh donut yg gebu..owhhh sgt yummy!!



Hmm..Naseb beklah ada makanan free ni..sandwich ngn ayaq stawberry..klu x..kebuluq la kmi..huu


Ini adalah wakil dr ISMA..pe ntah nme pjgnye..dlm thn ni je..dh bpe kali dia dtg bangalore ni utk mcm2 program keagamaan..bgs kan..n encik ni gak adalah Graduan dr Australia..


Lastly..huhu..best nyee depa dpt bergambaq ngn Dr.Zainurrashid tu..kmi...( memandang dr jauh sambil sibuk mengemas brg2..cedey tul (-_-)

"Barangsiapa yang tidak mengambil berat
urusan umat Islam,
Maka dia bukanlah dari
kalangan mereka.
(Hadis Nabi SAW)"