Sunday, December 18, 2011

Sweet (^_^)v



P/s: Anybody for me? haha..~ok merepek~ (>_<)

Friday, December 2, 2011

Become Inspired!




I'm touching~insaaf~

Sunday, November 13, 2011

Permainan baru kmi (^_^)v

Since a month laptop kmi rosak dan kmi x wat pape..biaq ja..sbb kat india ni nk pi kedai repair sket punya jauh..1 jam perjalanan..xde mase nk pi..

Jadi selepas sekian lama..perasaan malu yg dipendam krn selalu menyebuk laptop kawan..tak dapat dipendam lagi..

Hasilnyaa..jeng jeng..memperkenalkan permainan baru kmi nie..tadaaa!!


Sila luangkan masa hmp utk menontonya ye..hehe..

Dengan ini kmi mengumumkan..kmi menghapdet blog ni menggunakan permainan baru ni..
Sorry klu wat hmp rasa annoying...hehe..xdak topic n cite sbnqnya..

Abaikan permainan baru kami..meh layan budak bersuara lunak lak..heee

Tuesday, August 16, 2011

~THOUGH~

Bukan ingin menyebelahi mana2 pihak..Sekadar berkongsi pandangan dan cerita..^_^

Kerap kita dengar orang bercerita komplikasi yg dialami oleh pesakit ketika menerima rawatan atau selepas menerima rawatan dari mana2 hospital..dan kesalahan tersebut dilabel 100% adalah kesalahan dan kecuaian doktor..

Bagi kes-kes seperti tersalah diagnos, pesakit mengalami bengkak seluruh badan selepas makan ubat yg diberi oleh doktor..kes2 sebegini memang berlaku, tidak dapat dinafikan..tp mengapa keadaan ini berlaku?

1)Bagi kes tersalah diagnose..secara umumnya..dlm membuat diagnosis banyak aspect yg perlu diambil kira oleh seseorg doktor itu..pertama-tama sekali doktor akan membuat diagnosis berdasarkan history/info yg diberikan oleh pesakit..kedua berdasarkan pemeriksaan fizikal dan yg ketiga berdasarkan hasil keputusan makmal yg dilakukan..selepas ketiga-tiga aspect ini diambil kira..barulah diagnosis yg tepat dapat dilakukan..oleh itu, pesakit akan mendengar bermacam2 diagnosis sepanjang mereka dirawat..

dari kes yg jarang berlaku atau sukar didiagnose sehingalah ke kes-kes yang biasa..history/info dari pesakit sangat-sangatlah penting dalam membantu doktor membuat diagnosis..percaya atau tidak..kebanyakan pesakit akan memberi maklumat palsu tntg masalah mereka atau menipu apabila ditnya apakah yg mereka makan, pakai dan aktiviti harian sehinggalah kpd soalan2 seperti merokok, minum arak, drug abuser, seks bebas atau luar tabi'e dan hubungan kelamin suami isteri..

Sy beri contoh mudah..pesakit A, 35thn..dtg ke hospital mengadu kerap demam, sakit perut dan seluruh badan..apabila ditanya adakah mempunyai masalah dlm hubungan kelamin suami isteri..pesakit mengatakan tidak..selepas diagnosis dan doktor memberikan ubatan yg bersesuaian..pesakit tetap mengalami masalah yg sama malah makin teruk..pesakit A mencari doktor lain dan mendapat maklumat dari isterinya tntg masalah hubungan kelamin..disbbkan info ini masalah pesakit A dapat dirawat..ttp apa yg akan diceritakan oleh pesakit A kpd org lain adalah doktor yg sebelum ini cuai dan memberikan diagnosis yg salah.

Point sy disini adalah...sy tidak menyalahkan pesakit ataupun doktor dalam hal ini..krn kedua-dua pihak memainkan peranan penting untuk membuat diagnosis yg betul..cumanya ingin membetulkan stigma masyarakat tntg doktor yg melabel mereka itu dan ini apabila memberikan diagnosis yg salah..mungkin sy boleh umpakan seperti kita mula2 belajar menaiki basikal..suma org pasti akan jatuh berkali2 sebelum mengetahui cara yg tepat untuk mengimbangi badan supaya tidak jatuh dan akhirnya berjaya menaiki basikal..pada sy ini hukum alam..apapun yg kita lakukan didunia ini..aturanya sama..fitrah manusia biasa..doktor bukanlah bomoh..juga tidak mempunyai kuasa ajaib yg mampu terus memberikan diagnosis yg tepat sebelum melakukan kesilapan..krn dari kesilapan tersebutlah mereka berjaya membuat diagnosis yg tepat pd akhirnya..

2) Apabila kita dengar sesorang pesakit mengalami bengkak seluruh badan selepas makan ubat yg diberikan oleh doktor..pasti kita akan menyalahkan doktor 100% dan melabelkan mereka sbg cuai..

Prosedur amnya sebelum sesorang doktor itu memberikan pesakit ubat yg pesakit tidak pernah ambil sebelum ini..sample darah akan diambil untuk menguji samaada pesakit akan mengalami alahan atau tidak..sample darah tersebut akan dihantar ke makmal dan dilakukan ujian tersebut oleh pekerja makmal..bukan doktor..hasil dari keputusan darah dari makmal..barulah doktor dapat membuat keputusan samada pesakit tersebut boleh menerima ubat tersebut atau tidak..

Tapi pernahkah kita terpikir tentang kesalahan ujian dari makmal sebagai punca perkara ini berlaku? sbnrnye banyak faktor yg menyumbang kpd kesalahan dlm hasil ujian makmal...antaranya adalah kecuaian pekerja makmal, nurse atau sample yg telah rosak digunakan untuk ujian..ada juga pesakit sdri yg merosakkan sample yg diminta...contoh seperti sample air kencing yg ditambah air paip dan sbgnya..perkara2 ini menyumbang kepada hasil keputusan yg salah..

Doktor memberikan ubat berdasarkan hasil keputusan ini...jika hasil ujian makmal menunjukkan pesakit tidak mengalami alahan jika mengambil ubat tertentu..ttp selepas diberikan ubat, pesakit mengalami bengkak seluruh badan..dlm hal sebegini siapa yg akan dipersalahkan?

Tiada siapa dlm dunia ini ingin dipersalahkan atas kesalahan org lain...pada sy doktor melakukan pengorbanan yg besar untuk menerima kesalahan org lain atas bahu mereka...adakah perkerja makmal ataupun nurse yg akan dtg minta maaf pada pesakit jika keadaan ini berlaku? tentunya doktor yg terpaksa memikul bebanan ini..

3) Untuk kes berat sprt terkena jangkitan HIV melalui pemindahan darah..kes ini tidak dinafikan ada berlaku..ttp jumlahnya adalah kecil...macam sy katakan diatas...ujian darah dilakukan oleh pekerja makmal sebelum disimpan di blood bank..mmg ada doktor yg memantau..ttp doktor tersebut adalah doktor yg dikhaskan diblood bank dan bukanlah doktor yg merawat pesakit...doktor yg merawat ataupun meminta darah untuk dipindahkan kedalam badan pesakit tidak akan tahu jika darah tersebut bermasalah...krn darah-darah yg diminta dari blood bank adalah darah yg telah disaring dan diyakini tidak mempunyai masalah..ttp apabila terjadi kes pesakit mendapat HIV akibat pemindahan darah..sekali lagi doktor yg dipersalahkan..

Kesimpulanya...pada pendapat sy..komunikasi yg berkesan antara doktor dan pesakit perlu ada untuk menggelakkan keadaan seperti ini berlaku yg mengakibatkan masyarakat menunding jari menyalahkan banyak pihak..selain itu, menerima qada' dan qadar dgn hati terbuka juga penting..krn manusia hanya mampu berusaha..Allah yg tentukannya..Wauallahua'lam


Thursday, July 7, 2011

Happy Doctors Day! ^_^

"MBBS has been chosen as the TOUGHEST course among all the courses including BCOM, Bca,MBA, IAS, IPS n ENGINEERING; by the Guinnes Book of World Recrds, on 18 MAY 2011. It hs 64 university exams + 130 seris xams + 174 asignmnts wthn 5.5 years (max 1000 wrkng dys). All DOCTORS post this on ur wall & be proud to be a doctor. Happy Doctors Day!!!."

*Sigh*

Camna kmi ley terjebak ngn course sebegini....sungguh diluar batas kewarasan akal......huu

Bila exam dah dekat...lagi2 just mmgu depan je exam..banyak perkara yg masa lapang tak plak kmi buat..kmi akan buat seperti;

1) Men game kat Facebook

*Habes sume game kmi men..lagi-lagi game Bejeweled..klu xdak exam..bukak facebook pun tak..apatah lagi game..mmg tak pandang kot..sbb kmi bukan jenis org yg suka men game..rasa noob..hiiii

2) Men Keyboard

*Ini lagi satu....klu xdak exam..sampai berrabuk keyboard tak disentuh...dah nak exam..instead of baca buku..abes kmi google chord lagu kat tenet n men sampai sakit2 jari n tekak..huuu

3) Menjahit

* Time nak exam n banyak nk kene study..time ni lah perasaan nk menjahit baju membuak2...~dush~

4) Tido

*Hee..hat ni ari2 pun kmi buat sbnqnya..tp time time nak exam nilah..tahap hardcore kmi tdoq...baca buku baru 1 line..tgk2 lentuk dah...klu dapat 1 line tue pun dah kre hebat..besanya baru baca tajuk dah rasa berat mata, kepala..sumee laahh...

5) Solat2 sunat

*time nak exam..barulah nak buat marathon...huhuhu


Exam cume tggl 3 ari lagi...paper Medicine, Surgery, O&G, Paediatric & Orthopedics...sumenye kmi x abes baca pun!!! klu kmi x men2 pun xkan abes baca.....bek men je kan...hehe...

~RISAU~ betul-betul risau...Kami perlu berubah...tp camna???? (@_@)!



~berpikir~

Wednesday, June 22, 2011

~Buku-buku untuk Pelajar Perubatan ada dijual disini!~

Hehe..not exactly dijual sebenaqnyaa...sbb buku-buku ni sume...if and only if sampai ke tangan anda..statusnya adalah *SECOND HAND* hehe..tp keadaanya masih baru dan cantik..

Hmm...Kalau terer bodek..Insyallah sy bg free je!!! ^_^








Owh ye..ni adalah baby Harsh Mohan..Papa Harsh Mohan pun ada juga..x dan nak snap pix..hihi

As a compliment...hat ni mmg bg free jaa..sapa mahu..cepat2..



Free juga!!!






Sangat bagus buku ni..even Postgrad student pun use this book as a handy book..




Buku-buku ini sume sangat sangat bagus...Percayalah..cumanya sy mahu mengurangkan muatan kargo barangan utk dihantar pulang...hee

p/s: Jika ade sapa2 berminat dgn buku-buku yg diatas ni ley la tgglkan nama dan apa saja medium yg membolehkan sy menghubungi anda ye..kalau mahu buku-buku len pun..ley nytakan...cam buku untuk 1st year MBBS pun sy ade..banyak ngat nk buh kat cni..hii..

Last sekali..meh layan lagu yg Inspired me since 2ndry school*zaman muda-mudi* hehe..
Bila dengaq lagu ni..sentiasa mengingatkan diri yg selalu lupa tentang hakikat bahagia sebenar yg sentiasa kita cari didunia ini..(^_^)v

Thursday, June 2, 2011

O&G Posting dan Oncall

Assalamualaikum...
Lama nohh rasa kmi tak hapdet blog nie...banyak banyak nk cite....tp terlalu malas untuk menulis..heee ~~peaceee (^_^)v~~

Arini tetibe rajin nk mengomel kat cni sbb mata dah rasa berpinar, tekak rasa loya dan otak rasa nak meletup baca buku Obstetric and Gynaecology...*Org tak suka baca buku mmg begini..huu*

Kami rasa jiwa kmi tak serasi la duk kat Department O&G ni..ceeewaahh..poyo!! hihi...walaupun bak kata leen kmi menyambut umat Nabi Muhammad lahir ke dunia..Opsss..stkt ni membantu saja oke..hii..tapi tapi..otak kmi yg IQ levelnye krg dari 150 ni ssh nk serap ilmu-ilmu masalah kesihatan perempuan nih...aishhhh..awat ntah bebai sgt..huhu......depress kot

Bile bukak buku O&G ni ja kmi dah start berangan.....bestnyaa klu ley scan ja suma ni xyah baca n hapal....wat bantal ka...terus ja serap..kan kan...bahagaiaaanya hidup....la ni dah pkl 1 pagi n sok pagi pkl 7 dah nk pi sepitai....hapa pun tak baca nih....haha....rasa cam nk biaq pi jaa...cam tak besa kene marah balun kan..heeee

Kat department kmi nih...cam hmp taw..dah nama jabatan sakit puan dalam bhs pasarnya...eh yeke?? most of the doctors adalah pompuan...penuhh ngn pompuan....doctor pompuan, pesakit pun pompuan...xley nk cuci2 mata....hahhaa..oke melawak saja naa...ada lelaki..sapa kata takdak...tp sorang jala..Head of department lagi..the one and only..garangg wehh...heeeee

Time ward round ngn HOD ni..Postgraduate bersama-sama ngn kmi yg undergraduate ni kne ikut....mahu la 2 jam..letih tak agak kot....bersedia la kene balun ngn soklan-soklan....selalu dgr hat yg postgraduate student ni kene marah...kmi kmi ni disayangi sket..heee..*iyelah tue*

Kadang-kadang...bukann..selalunyaa..kmi kmi ni beriya2 study....perasaan cam dah terer gila..klu kene tnya ni kompom ley jawab laa....tp end up....doctors akan tanya soklan sampai kita tak tahu.....terdiam n tak tahu jawab......terketaq-ketaq kat situ..they won't let u feel happy...wat kita rasa i'm stupid day by day lagi adalaaa..huhu...kmi rasa inilah salah satu sbb kenapa India banyak kes budak medic gantung diri...hoho...pastu dia stat dah wat ayat" u r exam going student no?? this is not the way u should act.. u should tell without thinking no?? " ~tutupmuka~

Janganlah berangan nk duduk bersenang lenang klu doctor ada...once depa nampak..."owhhh..nicely sitting aaaaa...get up!" Baru 3 minggu tp kmi rasa lamaa sangat sangat....Uwaaaaaaaaaa!!! bile nak abes nihhh..huuuuu*backslap*

Satu hari time kmi atas panggilan*oncall*

kmi disuruh masuk Bilik OT...aritu ada laparoscopic surgery on Polycystic ovarian cyst...pesakit tu umuq baru 27thn.....dlm bilik OT tu penuh ngn pakar laparoscopic, Anasthetic, HOD kmi, 5 org postgraduate(PG) student n kmi ngn kwn kmi...2 org ja aritu...

Kmi masuk tue surgery dah stat....mula2 dgq pakar laparoscopy tu marah PG student yg pgg kamera..sbb die pgg tak betul....pedih gak kot die kene bantai....tp kmi tgk PG tu rilek jee....kmi yg dgq pun rasa nk nges..hebat..hebat...pastu tiba2 doctor pakar tue menjerit dan campak kan instrument yg dia pegangg...."i told u idiott!! remove that instrument now!!!'' suara yg mampu membuatkan gegendaang telinga hmp mengong sebentar ngn gelombang 1 skala recter..heeeeeeheeee

eh..eh..mood salah...cuak sume org time tue....tak berani nk bertanya ape yg terjadi....yg kmi paham doktor tu kata dia dah terpuncture uterus disebabkan nurse n PG nye kesalahan...situasi yg mencemaskan pun bermula n surgery diambil alih pula dgn HOD kmi....pas 1 jam baru masalah tue setel..huhu..

Tak abes sampai situ..sume org masih lagi dlm mood marah kot...HOD kmi suh PG student tulis kat case sheet laporan pasal keadaan ovary pesakit tersebut...PG tue siap lukis gambar ovary lagi.....cantik..3D kot..hehe...HOD kmi nampak terus die marah..."nicely drawing?? u think this is drawing competition?? is it patient ovary look like this??" You!!..draw what u see..kmi yg berdiri tepi PG student tue terketaq2 lukis...kmi yg terkenal ngn lukisan yg horror..tiba2 dipuji....pelik nihh...sbb kmi lukis ovary sebesar telur ayam...itulah saiz ovary pesakit tu sbnrnye..berbunga2 ati..*cover2*

Okeh laa..dah lewat sgt ni...Selamat malam!!! (^_^)v
leen, huda, k.seri n sumaaaaa...kmi balik raya ni..Insyallah!!! jom jmp jom...heeeee*excited!*


~Situasi student ini tidoq adalah baru pertama kali berlaku..tolonglahh percaya! hee~

Wednesday, May 18, 2011

Lagu tema: Never Knew I Needed

Isn't Amazing how a Person who was once just a Stranger...Suddenly meant a World to You!
Subhanallah..(^_^)v



~Smileee~

When Love speaks Louder..

Ya Allah…

Seandainya telah Engkau catatkan, Dia milikku tercipta buatku, Satukanlah hatinya dengan hatiku, Titipkanlah kebahagiaan antara kami, Agar kemesraan itu abadi …

Ya Allah…

Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi, Seiringkanlah kami melayari hidup ini, Ketepian yang sejahtera dan abadi,

Maka jodohkanlah kami…



Tetapi Ya Allah…

Seandainya telah Engkau takdirkan,
Dia bukan milikku,
Bawalah dia jauh dari pandanganku,
Luputkanlah dia dari ingatanku,
Dan peliharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan,
Menolak bayangannya jauh ke dada langit,
Hilang bersama senja yang merah,
Agar ku sentiasa tenang,
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah…
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu,
Sesungguhnya apa yang telah Engkau Takdirkan,
Adalah yang terbaik untukku,
Sesungguhnya Engaku Maha Mengetahui,
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukupkanlah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku,
Di dunia dan di akhirat,
Dengarlah rintihan dari hamba-Mu yang daif ini,
Janganlah Engaku biarkan aku bersendirian,
Di dunia ini mahupun di akhirat,
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan
kemungkaran,
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman,
agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup,
Ke jalan yang Engkau redhai,
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berilah kami kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat,
Dan peliharalah kami dari azab api neraka,

AMIN… AMIN… AMIN…

YaRabbal’aalamiin…



Nota hati:

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.~~knock knock~~

Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping.
Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.


Cinta tidak tumbuh kerana keayuan atau ketampanan orang yang dicintai semata-mata. Tetapi cinta lahir daripada kesesuaian jiwa dan kecocokan tabiat. Penyerupaan sedemikian rupa tidak semestinya merupakan persamaan itu sendiri. Ia merupakan daya tarikan yang menjalinkan rasa cinta di antara dua jiwa yang berbeza dari pelbagai segi lantaran hal-hal yang tertentu.

“aku memiliki sepasang mata, tp tdk dapat selalu melihatmu.
aku memiliki sepasang tangan, tp tdk dapat selalu melindungimu.
tapi aku memiliki sebuah hati, yang selalu berdoa untukmu”

Sunday, May 1, 2011

Khas buat sahabatku "Selamat Pengantin Baru"


Saya selaku wakil wali perempuan..ingin menujukan lagu ini sebagai pesanan..jagailah mereka sebaik walinya..

Hayati & fahamilah bait lirik SAAT LAFAZ SAKINAH


Selamat Pengantin Baru!!! (^_^)/

Anies & Asri

Qiha & hadi

Amalina & Afiq





Thursday, April 28, 2011

Between The Ring (^_^)v

Assalamualaikum...

tak jawab dosa..kalau jawab...sayanggg!!! hehe

Bahekk lah..Kmi nak tujukan entry ni khas to my sayanggg n ur sayang juga who hat yg dah nak bertunang dh la ni..sob..sob..ehh..silap..CONGRATS!!!

especially to leen, k.seri, k.linda, mira..Oppss..huda dulu na kawan-kawan..hat len tunggu turn..jgn potong que okehh..heeee

Aritu huda duk pening-pening tanya kmi taktau nk pilih cincin hat camna untuk tunang nnt..emm kmi ada sket suggestion nak share ngn hmp..yg len pun mailah sama2 bg pandangan dan buah pikiran hmp yg bernas tu ye..cewaahh cakap camlah kmi ni pakar..huhu

Syhhh..Huda nak cincin emas saja taw kawan-kawan...*demand gila!*

1) Cincin batu tanam tu lebih kurang cmnilah cik huda..

2) Ingat dak aritu kmi kata pasai cincin bentuk petak..hampa ley try petak part belakang saja..sekeliling body cincin tetap bulat..

Kelebihan cincin camni..kita ley pakai ari2..nnt die tak bengkok dan nampak terletak..hmm..tak nampak pelik aihh..jgn risau..hehe

Sekadar gambar contoh


Disebabkan hampa langkah bendui..naseb bek tunang saja taw..kmi tak mintak lebih..1 jeee..hmpa bg kat kmi cincin ni...kmi nak ni huda..ye..ye...mekaseh yeahh..hahaha

Kami jugak nak rekemen blog ni ngn hmp..die ada make up ngn sewa baju..hmp usha-usha la ye..setakat ni jala yg kmi mampu tolong..nk lebeih2..kmi pun tak taw ceq uii..huu


p/s: Leen..huda nk kawen..xmo tunggu kmi abes dulu..mesti hampa pun lom blk lg kan..sampai ati nohh*kuciwa*

Wednesday, April 27, 2011

Ainan Tasneem


Huda!!..Leen!! lama noh hmp tak mai singgah umah kmi..kmi pi umah hampa pun beraabuk ja..sila kemas okehh sayang..

Hehe..sbnqnya kmi saja ja nk share ngn hmp peberet kmi la nih...'AINAN TASNEEM'
Kmi suka dgq sora die..sangat sedap & pandai men gitar kot! dan die cantik manis jugaa...cam kmi..uhukkk..eh..eh..cam hmp..heeeeeee

Ajaq kmi men gitar pleaseeee..huu(~_~)

Haaa..Hat lagu ni la plg kmi suka sangat sangat sangat (^_^)v meh..meh dgq sama..




eh..eh..sesat Justin bibir jugaa..hehe




Owhhh..Lihatlah dunia..pengaruh youtube pada kmi!!!..huhu(@_@!)

p/s: Leen..lama x dgq cite hmp kat US tu..hmp ok ka ceq? cecite..cecite..hehe


Tuesday, February 22, 2011

Kmi suka IniAnwarHadi (^_^)

Sapa dia nih??

ntah..kmi pun xtaw!

Awatnya ley suka dia? segak ka dia nih?? hang berkenan ka??

Hahaha...*anak ikan kot* ~~sapa yg gatai sgt tanya soklan nih? hehe~~

Kmi kan pendiam *tgn ke bahu* ...hehe..pi sepital, ayat tipikal ja.."ape habaq makcik?? sakit apa?? ada darah tinggi? kencing manis?? " heeeeeeeee....rasa nk piang piang ja kan..jadi sbg hiburan, kmi suka tengok dia membebel...adorable kot and lawak gilaaa...

Hahaha..sebenaqnya ada kawan post kat fesbuk kmi...mula2 remove..sbb duk tgk apa la duk hingaq sgt cakap omputih ni kan...rimas sggh..dan dan time frust gila paper exam arini..Allah bg hidyah pi click video dia kat youtube hat yg nih..kmi suka gilaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Mesti hampa hampa sume dah taw dia ni kan...besalah duk kat Incredible India ni mmg lambat sket..haha*xdak kene mengenai pun* mai2 tgk lg video dia sama-sama naa(^_^)..

suka 1



Hat ni so true...klu mai india ni lagi lah..klu geleng kepala..sampai putus kot duk tgk aksi lagu tu..

suka 2



Bahasa "ew" ni depa rasa depa cool kot klu cakap cmtu noh..*Eyewwwwwwww..hakhak..kmi pun kadang-kadang wat gak..kejutan budaya..*

dannn ini..suka 3


Sing it loud Malaysian!!!

Betui2 pengalaman sdri bila duk obersi ini dan ada majlis nyanyi lagu negaraku..bukan setakat ayaq mata saja..ayaq idung pun menitik sekali..heeeee...

Hmm..tapi cmna plak bila nyanyi lagu asma'ul husna ataupun selawat nabi...jgnkan ayaq mata..bukak mulut pun dak..hmmmmmmm

nota hati:
ishhh..gatai ja rasa tangan ni pi hapdet blog plak kan..kata xmo hapdet...kunun-kununya mahu meluahkan rasa tak puas ati paper exam arini....Uwaaaaaa!!!

Awatlah yg doktor-doktor ni wat wakenanbeb lak kat paper Opthalmology arinihhh...dia bantai pi kluaq soklan long essay CRAO plak dahhh...retinoblastoma...kata rare case...kot ya pun nk tnya..definition sudah...jgnlah tnya soklan serabut ayam..predisposing factors la, pathophysiology la, clinical features la, management la...

Soklan- soklan senang takmo tanya..cataract ka..glaucoma ka, corneal ulcer ka..tak pun conjunctivitis...sure tidoq pun senyum kot..huhu..jangan duk hingaq kmi goreng sampai hangit..tp ada org kata hangit2 ni sedap..kan kan..*senyap!!*

Kelmarin nya exam, paper ENT..kluaq soklan BBPV...simple ja soklan dia..4 huruf tu ja..doktor kata ada student pi bantai jawab BPPV is "Bleeding Profusely Per Vagina" hahahaha..rasa nak guling-guling kot dengaq...camna plak penyakit kat Ear, Nose & Throat ley ada bleeding per vagina??? profusely lak tuh...hehehe...it's actually "Benign Paroxysmal Positional Vertigo" yar...hahaha..tapi sapa suh bg abbreviation saja..kan kan..fuhh..penatnya berletiaq..emm

Pengajaran yg kmi dapat adalah..klu nak menggoreng pun time exam..biarlah rencahnya betul..ni nak wat kuah kacang..guna rencah ayam masak kurma lak...tapi takkan nk biaq kosong tak berjawab lak kan..cian kt org yg buat soklan...kesimpulanya pi study! shuh..shuh..

Doakan kejayaan kmi ye kawa-kawan...

Ya Allah permudahkanlah exam ku ini sampai 25hb 3 nanti...amin

Ok lah...Assalamualaikum!!! Tak jawab dosa! kalau jawab SAYANGGG!!!
hahaha..gaya kmi cakap ni pun dah macam ala-ala IniAnwarHadi jaa..hehe*gelak gatai*


Monday, January 31, 2011

Kenapa doktor??


~Wink2~

Tak dinafikan setiap orang ade cerita masing2 kenapa mereka memilih bidang perubatan sbg profesion...
Justify Full
Something to share


masa sy mengikuti program Jalinan Sahabat Seluruh India (JASSI) 2009 dimana ia mengumpulkan sume pelajar malaysia yg mengambil jurusan perubatan di India, dlm 1 sesi program, penceramah yg dibawa dari Malaysia ada bertanya kpd kmi "KENAPA NAK JADI DOKTOR?"

rata-rata jawapan yg tipikal.. 'sbb sy nak tolong orang'...'mak ayah sy doktor..jadi sy pun jadi doktor'..ade jugak yg jwp 'sy tak mo jadi doktor ni..mak sy yg suruh'...'mmg cita-cita sy dari kecik nak jadi doktor'...'jadi doktor ni masyarakat pandang tinggi'..tak kurang juga ada yg jwp ' sbb gaji banyak' dan 'result SPM sy bagus sangat...xde course yg sesuai ngn result sy selain medik' *lucu*

Jawapan sy pula.."TIADA SATU PUN DIATAS" hehe

Saya tak pernah terpikir or terlintas dihati nk jadi doktor...ok ok admit pernah la time sekolah menengah dulu bila cikgu tanya cita-cita nak jadi ape..sy jwp doktor..tapi..tapi..tapi..sy jwp doktor sbb ikut kawan n tak taw nk jadi ape..doktor pun doktorlah..jnji jawap soklan cikgu..heee *hopeless kan even dh sekolah menengah tp still xde cita2*..ingat nak jadi lawyer or cikgu..tp nk bercakap pun malu, ni kan pula nk berdebat or mengajar depan khalayak ramai..hmm..eh..eh..merapu lak..

Dimana sy berada skg adalah like the flowing river* leen pinjam sat ayat hmp naa..hii* just follow the flow...jika haluan berubah..maka berubah lah sy mengikut haluan tu...tak pernah sekali pun menentang arus..

Dipendekkan cite..bila dpt offer sambung medik...solat istikharah & solat hajat sampailah hari fly..mohon ALLAH beri petunjuk ape yg terbaik untuk diri ini...jika ini jalan terbaik untuk agamaku..maka permudahkanlah...amin

Bila dah berada di India...pada tahun-tahun pertama..for the sake of pass exam..sy just study without passion...sampailah satu hari pengisian usrah yg sy ikuti sepanjang berada dicni membincangkan perihal kenapa nak jadi doktor ni membuka mata sy..

Memilih untuk menjadi doktor ni sy umpamakan seolah-olah kita memilih restoran baru untuk makan malam bersama keluarga..kriteria pilihan haruslah nmpk ekslusif dan mewah, makanan yg kelihatan sedap even tak tau lg rasanya camne...dan tak kisahlah walaupun harganya mahal..tetap pergi ke situ kerana popularitinya.

Pada saat kaki melangkah masuk ke restoran tersebut..perasaan teruja pasti ada sbb ni lah tempat yg diidam-idamkan sejak dulu...bila dah mula menjamah makanan, oleh sbb tak teliti dahulu jenis makan yg dipesan krn yakin dari rupanya..makanan tersebut pasti sedap..tiba2 rasa tak sesuai dgn citarasa...makan malam yang sepatutnya indah bersama keluarga bertukar sebaliknya...kecewa krn indah khabar dari rupa..oleh kerana harga makanan yg mahal..tetap diteruskan juga dari pergi ke restoran yg kita tahu sesuai ngn selera dan kemampuan diri sdri..natijahnya tersimpan perasaan menyesal seumur hidup..

adehh..ley smp ke msg ni?? kuat merepek..huuu*ketuk-ketuk kepala*

camnilah..in simple words...mostly kita pilih nk jadi doktor sbb minat...tapi minat tu dtg dari mana klu kita sdri tak pernah merasainya?? jelas-jelas minat tu cume dtg dari populariti profesion doktor tu semata-mata..semangnya lumrah manusia ingin bergaji besar, dipandang tinggi dan dihormati..sy tak kata sume tu salah..wlpn sedar sume tu cume perhiasan duniawi..sejujurnya..sy pun mahukannya...bukan skdr untuk dri sdri..tp juga keluarga..bukan jadi doktor je taw kita mampu dpt semua ni..

Sabda Nabi Muhammad S.W : "Berkerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup 1000 tahun lagi dan beribadatlah kamu seolah-olah kamu akan mati esok hari"

dalam memilih apa jua profesion...kenal pasti ciri-ciri kelebihan diri yang sesuai dgn profesion yg dipilih...bekerja bersama kelebihan diri..insyallah minat akan dtg..yg menjanjikan individu seperti apakah kita ini pada masa hadapan dlm profesion yg dipilih..


Camtu gak seandainya pada peringkat awal kita memilih untuk menjadi doktor kerana minat..tp bila kita sedar tak sesuai dgn jiwa krn profesion doktor ni hakikatnya indah khabar dari rupa..dan jika kita mempunyai kelebihan dri yg tak kene dgn profesion ni...tp ttp teruskan..hasilnya pasti dri kita sdri yg lebih tahu kan...

klu dah terlajur amek course medik..tak semestinya amek medik ni kita mesti jadi doktor...nk jadi fulltime housewife saja pun bolehh..heee..ok joking...nk jadi cikgu, jurutera, tentera...apa2 pun boleh..yg penting kenal diri sdri..

Pada sy untuk berjaya mendapat gelaran doktor..tak memerlukan kita sehestinya seorang yg bijak ataupun seorang yg genius..cukup sekadar kuat daya ingatan, rajin study dan menghafal yg mana sy yakin sume org mampu lakukan...tp untuk menjadi doktor yg berjaya..kita perlukan lebih dari tu..ketulusan hati, ikhlas, sabar...kesemua ciri insan kamil perlu ada..

Hmm...jika dah tertulis sejak di luh mahfuz lagi..anda seorang doktor...maka jadilah seorang doktor yg bukan sekadar ordinary doktor tetapi "EXTRAORDINARY DOCTOR"..Insyallah

~~Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sdri yg mengubahnya~~

Nota hati: to harishah MD..maaf eh lambat bagi jawapan..bizi sket akhir2 ni sbb nk exam..hee..harap soklan kmu sket sebanyak terjawap..~~wish u all d best!~ (^_^)


Tuesday, January 25, 2011

Loss-weight management


Tips cmne nk kuruskan badan atau pun nk maintan kan berat badan dengan cara yg mudah mudah mudah mudah*cakap dgn laju*

Mai2 baca naa..triad tips..jgn skip!!! *especially to Mata hati & Jiwa*


aww..Kiuttnyee sy..lolzz

1. JANGAN JANGAN CRUSH DIET

Maksud crush diet ni adalah diet secara mengejut..tiba-tiba je terus tak makan..nasi lah terutamannya..mmg bila tak makan
nasi 2 0r 3 ari, berat badan akan turun plg sket pun 1kg...time tu mst rasa seronok cam nk guling-guling kan..tp kene taw..berat turun sbb water volume ataupun body fluid dlm badan yg turun..bukanye lemak..bila crush diet, metabolism rendah n physiology badan akan set kita tgh starvation..bila tak tahan lapar, makan cam biasa balik or melantak tak ingat dunia..badan akan store fat as much as possible..jadi, berat badan akan naik lebih lagi dari berat badan yg ilang..hmmm..

2. DON'T SKIP MEAL

Kaedahnya *bak kata noniey* bila kita amek sume meal..breakfast, lunch dgn dinner..cmne nk kurus ye dak? heeee..ok ok..untuk mencapai kejayaan, perlulah reduce portion setiap meal yg kita amek...cmne nk reduce portion??? emm..mmg susah..lapar kot kan..tp kaedahnye adalah kita ley start pada 1st 1 week..don't take rice at all..tp still tak skip meal..makan lah ape pun...ni adalah untuk setting kan tekak & perut kita supaya tak craving for rice..keberkesananye bergantung pada individu*cukup kot 1 mggu*

ok..for 2nd week, ley amek nasi..tapi reducekan portion kat setiap meal slowly..klu sebelum ni makan nasi sepingan penuh..kurangkan perlahan-lahan sampai tinggal 1 senduk je...hii..mesti terpikir..ley ke? BOLEH!! klu ikut 1st week, no rice at all...kita nk makan nasi bnyk2 pun dah tak lalu...tolonglah percaya..hahaha

Ingat..jgn skip meal..terutamanya lunch..klu nk skip pun dinner la...sbb klu skip lunch..by the time dinner..makan sket pun..berat badan takkan turun..naik lg adela..sbb time mlm metabolism badan rendah, kita tak buat ape2 aktiviti pun..melainkan tido..jadi cmne lemak-lemak nk dihapuskan...klu pun lapar, ley minum milo kosong dgn roti or buah...jgn makan biskut sbb nilai kalori nye tggi..

Berdasarkan Indian nutrition standard*naseb la sy taw negara India nye je..hee*
senarai makanan yg ley buat kita kenyang, quantiti banyak tp nilai kalori sket adalah Idli, puri, capati, dosa yg dimakan dgn plain dhal or sambar...kompom sgt kenyang...rasanya tkdelah teruk sgt..haha..cari la kt kedai2 mamak..ade kot

bagi perempuan yg duduk je kerjanya..tak bnyk aktiviti physical...dipanggil sedentary worker, jumlah kalori yg diperlukan adalah sgt2 sket..iaitu 1875kcal/day je* ni pun ikut Indian standard*
ape yg ley dilakukan?

3. EXERCISE & GET ACTIVE

Ye ye..bersenam dan jadi active! xde pilihan len...bg yg busy bekerja n xde masa nk g gym...ade alternative len..get active..itulah jawapanye..ape yg anda ley lakukan adalah seperti park moto jauh2 dan jln laju2 pi kelas, time ward round, pi shopping or office, panjat tangga instead of lift or escalator or jalan jela dari pantai dalam pi naza..haha..kompom kurus dan kulit jadi hitam jugaa..lolz

Pas balik keje or time lapang, list aktiviti mudah yg mampu membakar kalori sprt yg dinyatakan adalah
1. membersihkan rumah/mengemop = 210kcal/hr
2. berkebun = 300kcal/hr
3. berbasikal 15km/hr = 360kcal/hr
4. berlari 12km/hr = 750kcal/hr
5. shopping = 204kcal/hr
6. Berjalan 1jam = 160kcal/hr

jadi anda ley pilih yg mana satu kah yg berkenan di hati..

~~heee..berjalan ni plg sng kan..tp bukan jln lengang-lengok atau jln menyeret ye k.long! berjalan pantas or slow joging..or jln cam time hmp gelabah ayam pun ley juga..emm..jumlah kalori yg dibakar pun bnyk juga..menurut kajian..berjalan lebih dr 1 jam ley kuruskan badan sbb fat metabolism akan berlaku..mlm2 pun ok pe..jalan ngn kwn2 pusing kawasan perumahan tu beberapa kali..syok juga..selain ley cuci2 mata..lol~~

Ingat jgn lakukan senaman yg extreme..sbb yg bnyk terbakar nnt adalah glucose dan bkn lemak..oksigen jd kurang, convert metabolism to anaerobic yg hasilkan lactic acid..bila dh berkepuk2 lactic acid dlm badan..tu yg sakit2 badan tu...pastu bila glucose yg bnyk terbakar otak akan stimulate perut untuk rembeskan gastric acid lebih dari biasa..pedih kot perut..glucose metabolism wat kita rasa lapar cam nk maut..nk try? sila lahh..heee

Untuk kempiskan perut..kene sit up..mmg lmbt nk tgk kesan..tp mmg berkesan..nk wat cmne..buat jela! yg penting hari2, 30kali ok..hee

Opss..bg pregnant mother..nk kurus balik pas bersalin nnt, sng je..cara plg mudah adalah dgn menyusukan anak, menyusukan anak dan menyusukan anak..heee..ibu2 mmg xde alasan untuk tidak menyusukan anak..walau ape pun masalah yg anda alami..ley diselesaikan..percayalah..selain kurus ley menjarakkan anak juga..bnyk kan manfaatnye..

lastly..kalau susah sgt nk kawal makan..ley try Herbal Life...sy dh tgk kawan2 yg makan Herbal Life ni berkesan..tp kene ade determination yg tggi..sbb once kita tak strictly ikut cara pemakananye, berat badan instead of turun, akan nek mendadak..plus duit RM400 sebulan akan nmpk berterbangan begitu saja xdan nk tangkap dah...haha..tp x salah klu nk cuba ok..

Hmm..tu jela kot..oh ye..sy pun bukanlah kurus sgt..lolz..ade hati nk bg tips kuruskan badan kan..heeee...untuk tggi 163cm klu pkai heel 1 inch dgn berat 49-50kg tu kre ok la kan kan..*perasan*..ok tipu..berat pernah sampai 55kg kot..

To leen..sowiee na kmi amek reja hampa lak..kmi tak suka kot subject dietry ni..xpa kan kan..klu salah tlg tunjukkan..menyebok sat ja..hii..


Tengok yg pkai tudung hijau tue je...walaupun dah berkahwin..slim taw!


Selamat Mencuba!!! (^_^)





Saturday, January 22, 2011

To Blog "aku HIV positif"

Assalamualaikum..

Sebenarnye secara kebetulan saja sy terbaca blog "aku HIV positive" ketika meng'googgle' info tntg HIV..Maafkan sy sebab tak membaca blog tu secara keseluruhan * kini sy sudah* (^_^)

Boleh sy panggil pakcik?


Sy terpanggil untuk membuat entry ini krn sy kagum dengan ketabahan dan sikap positif yg ada pada pakcik dalam menghadapi hari-hari mendatang...semoga sy juga dapat mencontohinya..Insyallah..sy menyokong sepenuhnya apa yg pakcik tulis dlm entry "TERIMA KASIH DOKTOR"...sy yakin akan jnji ALLAH..
"Sesungguhnya ALLAH takkan menzalimi hambanya dan ujian-ujian yang diberikan adalah bersesuaian dengan kemampuan hambanya"...

Emosi


Bila sy baca entry"Peristiwa sebelum disahkan HIV posistif (1 & 2)" perasaan sy bercampur-campur..sedih..simpati..tapi lebih kpd marah sebenarnye bila mengetahui tntg kisah fail hilang, kemungkinan human error, bone marrow biopsy yg dilakukan berkali-kali, MO yg tak memberitahu keadaan pakcik dgn jelas..pada sy hal-hal sebegini tak dapat diterima...pakcik mempunyai hak sbg pesakit..sy ingin pesakit bijak...tidak hanya menyerahkan diri secara membuta-tuli untuk dirawat tanpa dijelaskan apa-apa yg ingin dilakukan keatas mereka.

terus terang sy banyak menunding jari...tapi lepas membaca tulisan-tulisan pakcik...sy insaf...mengapa perlu menunding jari..maaf atas kelemahan diri..mungkin sy terbiasa dgn system etika perubatan di India dan masih tak matang dlm bidang ini..dan sy masih ada 1thn lagi untuk diteruskan(-_-)


History


Berdasarkan rentetan peristiwa dari pakcik mengalami pendarahan pada gusi & bibir dan mengetahui keadaan pakcik yg disahkan pesakit diabetis...emm..dari pengalaman sy yg masih belajar melihat doctor pakar mengendalikan pesakit..sy berpendapat kes pakcik tak dikendalikan dgn baik dari peringkat awal menyebabkan boleh sampai pada peringkat dijangkiti HIV..

perkara sebegini membimbangkan...klu pun tak terjadi pada pakcik..mungkin pada sy dan org lain..pada ketika itu alasan human error saja adalah xboleh diterima...ia adalah kecuaian yg boleh dielakkan dengan usaha suma pihak..


Bagi seseorang yang mempunyai penyakit diabetis, diketahui adalah pesakit yg mempunyai tahap immunity badan yg rendah, yg mana sgt mudah mendapat jangkitan, termasuklah virus HIV ni...jadi cara pengendalian pesakit seperti ini perlu berhati-hati dan perlu mendapat perhatian yg lebih..blood transfusion pula adalah merupakan pilihan terakhir dlm ape2 pun kes yg pesakit alami...

*boleh sy tahu paras platlet pakcik sebelum diberi blood tranfusion?*

emm..bagi mereka yg normal, jika ada virus HIV dlm darah yg diterima, tetap xkan dijangkiti virus ini krn tahap imunity badan yg tggi mampu menyekat virus ni dari membiak dlm badan..namun begitu, sy tak tahu tahap mana keadaan diabetis pakcik..mungkin pakcik boleh bagitahu nnt..


Progression


Bagi kebanyakkan pesakit yang disahkan HIV posistif...progression penyakit mengikut secara teorinya adalah 10 tahun..mugkin kurang..tapi mugkin juga lebih..bergantung dengan pesakit tersebut...mereka perlu lebih peka tntg kebersihan diri dan mengawal diri dari sebarang jangkitan..progression penyakit Aids boleh dilambatkan jika rawatan diberikan dgn baik dan sempurna..

Belajar

Boleh sy tahu juga apakah rawatan yg pakcik jalani kini?

Sy ingin meminta keizinan pakcik...jika diizinkan,sy ingin belajar dari kes pakcik dan dikongsikan dengan rakan-rakan sekelas sy...oleh itu, bnyk perkara yg ingin sy ketahui..tapi jika tak dizinkan..tak mengapa..itu hak pakcik..hmm..di India ni, kes2 seperti ini sgt diberi perhatian dan dikendalikan dgn baik..semoga kmi mampu mengendalikan kes2 seperti pakcik dimasa hadapan dgn lebih baik dan membantu rakyat Malaysia..itu harapan sy...Amin




Nota hati: andai ada tersalah bicara...ayat-ayat sy yang tak dapat difahami..tersalah fakta...harap dimaafi..sy budak baru belajar & mahu belajar.

Friday, January 14, 2011

E.N.T Posting

Almost 2 weeks i'm being posted in ENT departement..Bersungguh-sungguh jugalah posting kali ni sbb bulan 3 ni final exam untuk ENT & Opthal..bygkanlah 1thn stgh nye silibus*sebelum ni berpoya-poya saja* doakan kmi distinction yee..ok ok..lulus pun sujud syukur dah taw...huuu

Rutin Harian


Posting kat ENT ni xdelah menarik sangat..kalau kat Out Patient department tu..kes biasa-biasa je...boley kata setiap hari org datang ngn complaint hidung tersumbat, sakit tekak, sakit telinga..tak pun hidung berdarah...doctor tengok2 sket..prescribed ubat..ok! patient boleh balik..~~lame kan kan~~tapi xley lawan lame posting kat dermatology department..tapi jadi doktor kulit ni pada kmi cabaranye sgt besar...iaitu cabaran menyembuhkan penyakit kulit yg dialami oleh pesakit...krn selain rawatan yg biasanya memakan masa yg lama untuk melihat hasilnya, kebanyakan penyakit kulit tidak dapat disembuhkan sepenuhnya dan pesakit akan datang berulang kali dgn masalah yg sama..hmm..pening kan ayat ni..eh..eh merepek sampai ke laut lak..ok ok balik semula ke ENT..


Surgery

Hmm..ENT when it's comes to Operation Theather..Wow!! macam2 action drama ada..ala-ala cam tengok cite Dr.House takpun godhand teru..emmm..Iryu ke...hehe..over!
Boleh dikatakan setiap hari kami kene masuk OT...at least satu hari satu surgery*melihat saja ok n kene viva* heee..tapi hari ni sgt memenatkan..direct 2 surgery..

Tonsillectomy

Pukul 7.30 pagi kmi seramai 5 orang di suruh masuk OT...Opss..sebelum tu kmi nk bgtaw sket apa itu tonsillectomy ye..in simple word, ia bermaksud prosedur membuang tonsil..mudah je kan bunyinya..


emm..sebelum masuk bilik OT, biasanya kmi kene taw history pesakit, surgery ape yg akan dijalankan, siapa surgeon, siapa anasthesia, siapa assistant, jenis anasthetic apa yg akan dilakukan so on n all dat..sbb nnt kompom kne tnye..klu tak sempat pun at least curi2 baca fail pesakit...tapi kali ni kmi mmg tak sempat apa2 pun.. sbbnya kmi mmg sgt lambat klu tukar baju OT...seyesly lambat!..jadi kmi masuk OT room paling last sekali..biasanya kmi jeling2 je kat board dlm bilik OT tu..sumenya dah tulis..klu surgeon nmpk ni..mmg siaplaa..umm..takpun kmi tnye2 la kat nurse kat ctu..bijak kan kan..~~perasan..setakat cmtu sume org pun ley wat~~


Huru-hara bermula


Anasthetist x sampai lagi!!! Surgeon, Dr.C dah start marah-marah..sbb beliau ade surgery len plak kat sepital len n kene abeskan surgery ni on time..patient tu pun dah dekat sejam duk terbaring kat table in Rose's position..cian..cian

Pkl 9 pagi

anasthetist still lom sampai lagi..Dr.C wat keputusan wat tonsillectomy under Local anaesthesia je! common prosedur adalah under general anasthesia..staff nurse kat ctu dah merayu-rayu jangan buat..kecoh sgt..kmi x paham sbb diorg speaking kan..huuuhuu...tp Dr.C eager n tetap teruskan bagi local anasthesia...kmi kmi yg tengok aksi tu nervous kot..

Patient

Lupa lak nk cite..pesakit ni is a young lady..age 15 years old..kedua-dua tonsil die dah membengkak dan bernanah...emm..kmi rasa dia paham kot Dr.C nk wat surgery under local anasthesia sbb kmi paham gak sket-sket bila patient tu cakap dia takut...tp Dr.C rilek je cakap"dun worry, no pain bete!" No pain?? huhu..its horrible thingy to c u know...bayangkan ngn mulut ternganga sebesar2 nye n beberapa injection Xylocaine di buat kat lidah pastu..alamak yg len xtaw bahasa melayu nye ape..heeeee..paham kan kan..anterior pillar, posterior pharnygeal wall and soft palate...pesakit tu meraung kot...huhu


lebih kurang cmni la surgery tue..

Surgery begin

Tak sampai 10 minit pas injection tu..Dr.C terus incise tonsil capsule..ohhh...bila teringat pharmacological action yg mana injection of xylocaine only works plg cepat pun antara 10 ke 15minit...so, time tu patient still ley rasa..uhhhhh..kmi yg terasa ngilu...bajet cool je tgk dekat2..huhu..patient mengerang kesakitan..2 org nurse surgery assistant standby takut patient melompat.

Blood pressure, pulse, respiratory rate and ECG patient time surgery start...sumenya berada pada paras normal..patient pun nmpk calm sbb diberi mild sedative..


All is well...Dr.C sambil2 buat surgery tu sempat lagi buat joke dan tak abes2 tanye soklan kat kmi...time nk kuarkan 1st tonsil, barulah anasthetist tu sampai..lady doctor, young n very preety!! kmi kagum la anesthetist tu tak kene marah...*mulut manis*.

Sempat lagi cakap ngn kmi kmi..."u should thanx to me no for late coming..so that u guys able to see such a fantastic surgery under Local anasthetics done by this superb cool surgeon..me myself never seen tonsillectomy under local anasthetics before" Dr.C tersenyum2 je...fuhh..kuat kipas! tapi last2 anasthetist tu sempat gak mengayat Dr.C "please doc..dun do like this next time or i'll be in trouble"


Sepanjang surgery ni kmi dok jeling2 je monitor..risau! blood pressure patient makin naik..myb patient ni stress or takut..kalau patient goes to hypertension..bleeding will occur..sy bgtaw Dr.C..he just sengih n say..dun worry to much..i'm almost done..sampaila BP patient tu naik 170/110mm and suddenly bleeding occur sangat sangat banyak....terkejut kmi sume!! Dr.C inject adrenaline, BP goes down, blood suction then ligate the artery...done! patient back to stabil state..


hoho...cuak kot kmi..wlpun tgk saja...sambil kuarkan 1 lagi tonsil, Dr.C suh kmi kmi ni pandang ke syiling.." look uper(hindi..means atas) yar! see no?? that is blood when their mistakenly cutting the carotid artery *sambil ketawa* kmi pandang ja kawan2..speechless..ngeri! mmg klu terpotong carotid artery, darah yg kuar ley memancut sejauh 2 or 3 meter..


Dr.C mmg unbeliveable...pernah sekali kat outpatient department, seorang patient lelaki datang sbb tulang hidung patah..beliau terus betulkan kat situ je under local anasthesia..sepatutnye posedur tu perlu di buat at least kat minor OT..


Dr.C : *krekk* bunyi cam ranting dipatahkan plus patient menjerit *arghhhhh*.."hah! can u guys hear that?? i put it his bone back to its position..simple no"


kmi : Ouchhhh..*reflex pegang idung sdri* rasa cam idung sdri lak yg patah..seriauu!


eh eh..kmi melalut lagi..
ok2 sambung balik..
bila 2nd tonsil dah di kuarkan..
sume perdarahan dah dihentikan..kain pembalut mata kat patient tu pun dibuka n patient tu dikejutkan..nurse tunjukkan tonsil yg telah dikuarkan tu kat patient..


tonsil

sume org dh kuar..kmi je dok tggu lagi nk tgk keadaan patient tu cmne...kmi tgk dier cam traumatized..anak mata pandang kat atas je..kmi tnye dier cmne die rasa..ok dak..tp xde respon..cian tgk..kmi tak dapat tggu sbb pasni ade kelas lak..kmi kene cepat..harap2 die ok lah kan...huuu..kmi yg traumatized sbnrnye ni..

Pengajaran

Hmm..bila kat bilik OT, macam2 ley berlaku n yg berkuasa adalah surgeon...seyesly pas bnyk tgk surgery, kmi sdri sgt sgt takut....berdoa semoga kmi x perlu menjalani ape2 pembedahan sepanjang hidup..tapi kalau tnye rata-rata kawan2 kmi kat cni lebih prefer wat surgery kat India berbanding kat Malaysia..lebih meyakinkan diorg kata..hmm tulah..someone pernah bgtaw kmi.."The most bad patient is a doctor"~~harap-harap takde surgeon malaysia yg baca~~


cool