Thursday, October 28, 2010

*Kiuttt!* (^_^)

Siapa?? siapa??
~~kompang roll pleasee!!!~~

haruslah bukan hamba Allah dalam pic ni..~~heeeeeeeeeee~~

Kiutt di cni adalah something about apa...dan bukan siapa actually!(^_~)

Nak taw tak pe yang kiut tue??

Click la video ni

Tolonggglahh percaya ia kiutt seyesly!! touching ea..hoho..

Owhhh..kerja anda lum abes lagi!..hehe..jangan scroll ke bawah jika anda belum click lg kat viddeo tue ye!!!~~3x tanda seru bermaksud amaran keras~~...pas tue jangan lupa comment k! terima kasih..* dh pandai mengarah skg!*

nota hati: klu k.balkis baca nie..emm..hmp ingat lagi dak lagu ni la yg kita duk memekak saja kat bilik...hee..windunya time2 itu kan...huhu(T_T) ni..k.balkis dah berdua n bakal bertiga!..

Selamat membentuk Keluarga Sakinah!! heee

3 orang je k.balkis?? at least 1 pasukan bola sepak ok! hehe

Tuesday, October 26, 2010

Always be there..Insyallah(^_^)

This is something i want to tell you...

Yes, u my dear....

As an advise and reminder for you and for me too...Insyallah


If you ask me about Allah
And what I know about it
I'll answer will be...

It's everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free

The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There's no way to turn
As He promises to you
He'll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He'll always be there

He's always watching us, guiding us
And He knows what's in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He'll always be there...

Could bring the sun from the darkness
Into the light


Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it'll all be over
And we'll be in His heaven
And we'll all be fined

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can't see which way to go
Don't despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

You'll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can't repent
And that it's way too late
Your're so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ya Allah
Guide my steps don't let me go astray
You're the only one that showed me the way..


Friday, October 22, 2010

Revision~Clinical Surgery~

Sekarang sy kt lagi pas OBG!! i really love it..hoyehh!!! (^_^)

Hari nie..doktor yg incharge kmi adalah Dr.Srinivas...suka! he is 2nd year Postgraduate doc actually.. suka sume doc surgery especially the one n only lady surgeon, the name applied, she is very preety, n smart too!..hiiiii..
Surgery is cooler...for a cool people! haha..adakahh??

emm..Lepas tgk surgery mastectomy *removal of lump in the breast* ~~sowiee kmi pening sket nk translet ke bhs melayu..cakap kmi try! huu..~~

kami seramai 4 org diarah kan pi amek case patient yang ada pembengkakkan di leher yg membengkak eh?? cam pelik je bunyinyaa..uwaaa!! bahasa melayu ku!! swelling in the neck sbnrnye..*ok, give up!huu*

#Lebih kurang camnilah rupa swelling lupa cukur misai ke?? hee
( ini bukan gambar sebenar)#

hmm..disebabkan sy adalah x pi yg last clinical posting sbb collapse cam katak penyek time ward round...jadi sy dipaksa amek case n present kali ni..apelaa naseb badann..x bek la diorg wat sy cmni..x aci! yang minggu lepas sy dh bkn sngaja xmo dtg..blablablabla....T_T

Sadapp u faizah!

Ok..ok..revision start!


Here, there is a female patient,Mrs.Vijayalakshmi with age of 38 years old, married,live in Vijayanagar, Bangalore and working as a labour.

Chief Complaint

Patient came to the hospital yesterday with a complaint of swelling in the centre of neck since 2 years back and also pain since 2 years ago.

On History of Presenting Illness

Patient is apparently normal until she got a complaint of swelling in the midline isthmus of thyroid gland, below the cricoid cartilage since 2 years back. It is a single swelling, oval in shape, gradually increasing in size starting from groundnut size to this current condition which is chicken egg in size without any discharge. Associated with that swelling, mild tolerable pain was presented on and off which is more during swallowing and reduced while taking rest. Patient have loss of weight, but does not have fever, injury in the neck or any trauma, chronic cough, tremor, dyspnoe, palpitation and diplopia.

*Don't forget to ask about negative history! it is important to make provisional diagnosis just based on history wise*

*paling-paling penting..anda harus menyediakan otak anda untuk berfikir n list kan differential diagnosis mengatasi kelajuan cahaya! hehe

*Berdasarkan history about the position,onset, duration, rate of growth and whether assoc. with pain or not, beberapa kemungkinan diagnosis boleh disenaraikan;

#Think about probability of Tuberculous lymph nodes also#
# If discharge present situated in the lower 3rd of the neck near the anterior border of the sternomastoid, it maybe Brachial fistula or Thyroglossal fistula#

1) Position- midline( Ludwing's angina, Thyroglossal cyst, subhyoid bursitis, retrosternal goitre), lateral n painless (Brachial cyst, cystic hygroma,dermoid cyst, cold abscess)

2) onset, duration & pain - Sudden increase with pain ( haemorrhage inside the goitre, Inflammation, malignant disease in late stage, Hashimoto Thyroiditis), fast growing swelling(Anaplastic carcinoma),growth very slowly n static for quite sometimes and painless(simple goitre, Carotid body tumor), growth slowly for year( multinodular, solitary n colloidal goitre, papillary n follicular carcinoma of the thyroid)
*Thyroglossal cyst may present since birth*

Past History

Patient was known doesn't have hypertension, Diabetis Mellitus, Tuberculosis, epilepsy, no any drug intake and never had undergo any surgery before.

Menstrual History


# Jangan lupa tnye menstrual history, if there is a female patient..this is to rule out if patient have oligomenorrhea or ammenorhea..-this is symptom of hyperthyroidism.

Family History

There is no significant history detected.

Personal History

Patient is a vegetarian diet with good appetite, sleep is disturbed, micturation is normal but having a loose stool. She is non-smoker, not chewing tobacco or betel nut and non- alcoholic intake.

#Personal history penting to rule out the etiology of the disease if let say hyperthyroidism or hypothyroidsm was suspected#

General Physical examination

Patient is sitting comfortably during examination. She is moderately built, well nourish, cooperative and concius with time, place and person.

Vital sign
Pulse rate: 60bpm
Resp.rate: 24/min
BP : 110/80 mmHg

Patient found to have bilateral lymphadenopthy of inguinal lymph nodes but absent of pallor, icterus, clubbing, koilonychia and edema.

Systemic examination
There is no abnormalities detected in CNS, CVS, Respiratory, GIT and Reproductive system.

Local examination
1) On inspection- There is single swelling, oval in shape around 5cm x 3cm in size, situated in the midline isthmus of thyroid gland below the cricoid cartilage. During swallowing, the swelling moves upwards on deglutition but doesn't moves upwards with protrusion of tongue.

2) On Palpation- There is multiple swelling and bosselated with firm in consistency. The swelling is localised and mobile.

3) On percussion- not done

4) On auscultation- systolic bruit was heard.

Provisional Diagnosis

Bilateral multinodular goitre.

Doctor on duty: Fuhh...siap dah case sheet..owhh ye anak-anak..jangan lupa wat general examination ok! look for sign pula n Thyroid function test for confirmation. Doktor sy kata"To be a good n excellent clinician or physician, aramm seh..u should be able to make diagnosis accurately n fast during physical examination and without depending on lab investigation."

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji diatas peti,
Just nak share ape yang diajar,
Supaya ley dingat sampailah mati.

*Hoho..perosak bahasa*

Wednesday, October 20, 2010

Melodi soksek....soksek

Arini kat sepital..kmi tgk kawan2 kmi duk soksek..soksek bercerita....bergosiplah tue! ntah apa..kmi xtaw...hmm..teringat kuliah subuh kat surau pagi td supaya kita jauhi diri dari mengumpat n gosip nie..kmi try to beramal ngn ilmu..ceewah! so, kmi duk jauh2 n wat reja sdri ja..

Few second later...

kawan kmi panggey..die suh online bkk Facebook..kmi tnye..awat?? die kata bukak ja la..ade info penting..ishh..perli ka pa die nih??..manalah henpon cap ayam kmi ni ley serve internet..setakat calculator..adala..layak wat tukun ikan je ni..haha..bukannya BB ka..or Iphone! *anda kesian?? pleasee..pleasee!!!..tak BB..iphone pun jadilaa yee..hee*

eh eh...merepek le pula..

Then, kawan kmi tunjuk one of picture kat Facebook dia..
*Via iphone*

~~drum roll~~

caption kat Fb: kantoi!

kmi yang lampi (lambat pick up!): gambaq pa nihh??

kmi observe sket punya lama...sbb pic tak kmi rasa macam cam saja org hat pakai bju purple tue...Ya Allah!! ehhhh..tue kmi lahh...siap di tag kat Fb n ramai kwn2 yg wat comment mengusik!

~~clap clap~~

Ya kan dapat kawan2 cmni..bertuahnyaaa!!T_T *menangis dalam ati*

Even picture can tells u 100 story..but this picture just have 1 story only..

Once upon a was yesterday actually...kmi n bbrp org kawan kmi pi renew residential permit kat commisioner office..*menci2!!* sampai2 kat ctu tgk segerombolan bdk baby junior pun ngah wat RP jugaa..

natijahyee nombor giliran kmi adalah 200 n time tue kat kaunter baru nombor 100 smthg..kawan2 kmi dh give up tunggu sbb sgt ramai org, penuh sesak n takdak tempat menunggu..masing2 pun perut dah lapaa..depa sume pi cari kedai makan...n kmi lak ditugaskan untuk tunggu situ n habaq kat depa klu2 nombor dah dekat...

gile kesian sungguh bdk nih!!..haha..xdelah..kmi yg nak sbb kmi mls nk jln n lagipun kmi ada bawak bekal*sekali sekala wat perangai kampung!! heeeeeeee*

nnnn...port sprt gambaq diatas tulah tempat kmi makan bekal kmi...*cekodok pisang je pun!* umah antu sbnqnya kmi duk kat depan office prosecutor...haih laa India! tempat tue ja cam jauh dari lautan manusia...ngh kmi sedap2 makan..tiba2 xtaw mai mana ada sorang budak laki baby junior ni mai teguq kmi...*tercekik kmi sat..gulppp*

"assalamualaikum..akak ni senior ke super senior?"

"senior(means kmi adalah 4th year student)"...nape ye?

"nk tnye buku2 ape yg doc suggest senior guna utk subject patho, microb, pharmaco n forensic dulu? ade buku2 xmo guna lagi tak?"

kmi pun jawab la blablablabla...seyes gaya seperti sorang kakak yg sgt baek membantu adiknya dlm pelajaran...hahaa...tolongglahh percaya!!

See...sungguh ilmiah kan conversation kmi...tak sampai 10 minit kot! diulangi tak sampai 10 mint!! even nama budak tue apa pun kmi x taw...n for sure..nama kmi pun budak tue tak taw...mmg kmi yg senior ni sebenarye x penah jmp pun..sbb kmi full time kat sepital n depa lak kat campus je..lom masuk clinical posting...

Hmm...itu sajaa..kmi xtawlah time bila kawan kmi yg sgt bek ni snap pic nih...seronok kahh gosip kan kmi berdating kat commisioner???...kot lah kmi ni artis ka...model terkenai kaa..syok la juga kann..pelik! org tumpang tnye saja pun kene...kmi ni kan muka kaunter pertanyaan..huhu..apalahh yg nak diherankan klu ntah sapa2 mai tnye kat kmi..emm..kmi kesian kat bdk tue saja..x pasai2 kena..kalau lah die taw..mesti lari lintang pukang tobat takmo mai dekat..*patutlah hang xdak sapa yg nak paijahh!!* now i know d answer..hahaa..

kmi hbq baik2 kat kawan kmi suh delete gambaq tue..kesianlah kt bdk tue..even gambaq tak jelas..kot2 la ada yg die xmo lak..die kata die dh privatekan gambaq tue just kawan2 claz je yg ley view....Ya Allah..pening dah kepala nk layan diorg nyee gosip..penat mulut bgtaw hal sebenarnya..suka lah sgt ngn bdk baby junior tue sbb depa kata hensem..kmi sdri pun x perasan...yg lawaknya depa siap interview kmi lagi..bdk tue nama sapa? umuq bpe? asal org mana? Ya rabbi...manalah kmi klu dh baby junior tue..konpom2 baru umoq 19 or 20 thn...hingus pun x pandai lap lagi! hehe* xde kan budak umo 19 baca entry ni..kan kan kan??*

Apa patut kmi buat nk settle kan hal ni??

berguling-guling kah?? melompat2 kegirangan kah?? berlari-lari berkejaran cam men polis entry, untuk paksa depa berenti bercakap?? konpius!!!

Alalalalala..kucikuci faizah syg...umoq dh nak suku abad..xkanlah benda kecik camni xley nak handle??

wat bodo n muka toye sajaa..lama-lama nnt orang akan berenti bercakap..kata org khabar angin akan hilang selepas 40 hari~~wahhhh..klu betul,kmi sempat gila dulu sebelum diorg berenti bergosip!~~ selagi kita x buat apa2 yg salah..nape nk menggelabah kan kan..*tolonglah setuju ngn kmi..plz plzz (-_-)*

Ya Allah..Ya Rahman..Ya Rahim..seandainya aku yg bersalah..menyebabkan perkara sebegini berlaku..asif ya rabbul izzati..semoga ujian yang kau berikan ini menjadikan aku hambaMu yang kuat dan tabah menghadapi hari-hari mendatang-amin-

Sunday, October 17, 2010

Wedding Invitation from Bangalore! (^_^)

Qhiha*classmate kmi* & Hady *Poland Medical Student*
(12hb December 2010)

Farah Inani & Farid Nazmi *both are my classmate*
(8hb & 16hb April 2011)

Mecna & Paan *both are my classmate*
(1hb & 2hb April 2011)

Mustaqim & Linda *both are my classmate*
(8hb & 9hb April 2011)

Anies *she is my housemate n classmate* & Asri *my classmate*
(1hb & 3hb April 2011)

Arif & Elida*she is my classmate*
(1hb April 2011)

See!! ramai dak nk menikah la nih...heeeee

Congrat to the couple!!

tapi tulah..tarikh bnyk sama..pening nak pi..suma pun kawan..klu yg bulan 12 ni mmg lah x dapat pi..die ponteng balik kawen! sweet nohh..hehe..ramai yg nk kawen bln 4 thn depan sbb kmi dh final year time tu...sng sket kot klu dh balik...

hmmm...rasa cam ada gaya ja kmi ni..even depa dh dapat anak pun..lum tntu kmi dh kawen..hii

owh yee..kmi dh direserve jadi pengapit time anies wedding! mai la pi sekali..die jemput taw!! nnt kmi habaq the detail ok!

hee...duk jadi pengapit ja n pi kenduri org ja nih..hampa bila??? ~~heeee..duk nganga ja la tgk!~~(^_~)

Wednesday, October 13, 2010

Something to share wit U!

Heee..saya adalah m'copy saja dari I Luv Islam! (^_^)

Take note eh kt yg di 'HIGHLIGHT' kan..sbb...nice word suka artikel ni sbb sependapat..ceewahh! hee

*Sweetnyaaaa* `~~wink~~

Ketika kedua suami isteri itu baru berpindah ke bandar, hidup mereka penuh ceria, penuh dengan gurau mesra.

Ada masa makan bersama, ada masa solat berjemaah bersama.

Walaupun pendapatan masih kecil kerana perniagaan yang mereka usahakan belum menjadi, tetapi mereka mengharungi kehidupan dengan seadanya.

Sikap saling memahami dan bertimbang rasa jelas terpancar.

Di kejauhan malam atau pada awal pagi sudah kedengaran suara mereka berdua bergurau dan berbual dengan mesranya.

Minggu demi minggu, bulan demi bulan dan akhirnya beberapa tahun mula berlalu. Perniagaan kecil-kecilan yang diusahakan dahulu semakin maju.

Untuk menguruskan perniagaan yang semakin berkembang, suami adakalanya pulang lewat petang. Manakala si isteri yang juga memulakan pernigaannya sendiri pun semakin sibuk.

Anak-anak pun semakin jarang bertemu dan berbual mesra dengan mereka berdua.

Namun, alhamdulillah keadaan ekonomi keluarga bertambah baik.

Mereka telah berpindah dari rumah yang sempit ke rumah yang lebih luas. Sekarang keluarga itu telah memiliki kereta yang besar.

Bukan sebuah, tetapi dua buah – sebuah untuk suami, sebuah lagi untuk isteri.

Entah kenapa, kemesraan yang dahulu semakin hilang.

Suami semakin leka dengan kawan-kawan seperniagaan dan pelanggannya. Manakala si isteri juga sibuk mempromosi produk jualannya.

Solat berjemaah, makan berjemaah yang dulunya menjadi tradisi semakin jarang dilakukan.

Apatah lagi untuk melihat suami memberi sedikit tazkirah untuk anak-anak dan kemudian keluarga itu saling bermaafan bersama seperti dahulu... hampir tidak pernah lagi.

Benarlah kata bijak pandai, apabila kita mendapat sesuatu, maka pada masa yang sama kita akan kehilangan sesuatu.

Kita tidak akan dapat kedua-duanya pada satu masa.

Justeru, pesan bijak pandai lagi, pastikan apa yang kita dapat lebih berharga daripada apa yang kita hilang.

Keluarga tadi mendapat apa yang mereka cari kemewahan dan keselesaan hidup, tetapi pada masa yang sama mereka sudah hilang kemesraan dan keharmonian dalam kehidupan berumah tangga.

Jika ditanyakan kepada hati nurani kita yang paling dalam, antara keduanya yang mana lebih berharga? Kemewahan hidup atau kerukunan rumahtanga? Tentu kita akan menjawab, kerukunan rumahtangga.

Bukankah kita mencari rezeki dan segala kemewahan hidup untuk membina sebuah keluarga yang bahagia?

Jika si suami ditanya, untuk apa kamu bertungkus-lumus bekerja siang dan malam?

Tentu jawabnya, kerana isteri aku! Begitulah juga jika ditanyakan kepada si isteri, tentu jawabnya kerana suami.

Dan jika ditanya kepada kedua ibu-bapa itu, untuk apa mereka berusaha, nescaya kita akan dapat jawapannya... demi anak-anak.

Malangnya, mereka dan kita sering tertipu, betapa ramai yang melupakan isteri, meminggirkan suami dan mengabaikan anak-anak semasa mencari kemewahan dan keselesaan hidup?

Kita sering terlupa yang kemewahan hidup - harta, rumah, kereta dan sebagainya bukan matlamat tetapi hanya alat dalam kehidupan ini.

Kita memburu alat untuk mencapai matlamat.

Ertinya, harta dan segalanya itu adalah untuk membahagiakan rumahtangga kita. Begitulah sewajarnya.

Namun, apa yang sering berlaku adalah kita sering tertukar. Alat jadi matlamat, matlamat menjadi alat.

Kebahagian rumahtangga sering jadi pertaruhan dan acapkali tergadai dalam keghairahan kita memburu kemewahan hidup.

Kita berkerja demi anak-anak, anehnya anak-anak kita abaikan semasa bertungkus lumus bekerja. Kita tidak sedar. Kita terus memburu dan memburu.

Bangun dari tidur, berkemas dan terus bekerja. Hampir senja baru pulang. Tidak cukup dengan itu ada lagi kerja yang kita bawa pulang ke rumah.

Tidak cukup lagi, kita keluar pula bertemu pelanggan dalam kerja-kerja 'part time'.

Begitulah kita hari demi hari, minggu demi minggu, bulan demi bulan dan akhir bertahun-tahun.

Tiba-tiba kita tersentak, mengapa kita sudah jarang menikmati senyum dan gurauan isteri?

Mengapa kita sudah jarang mendapat sentuhan dan belaian suami?

Mengapa ketawa dan gurau senda sudah semakin hilang dalam rumah tangga?

Pada ketika itu, hati yang degil masih mampu memberi alasan. Aku sibuk. Aku sedang mengejar kejayaan dalam profesionalisme.

Sedikit masa lagi, perniagaan ku semakin menjadi.

Nantilah, bila segalanya sudah stabil aku akan kembali serius membina keharmonian keluarga. Nantilah, aku akan ini, aku akan ini...

Begitulah selalunya diri kita memberi alasan. Hati memberi justifikasi yang bukan-bukan.

Dan kita terus selesa dengan alasan, biarlah suami, isteri atau anak-anak berkorban sementara, nantilah kita akan bahagia!

Jangan keliru. Bahagia itu bukan hanya di hujung jalan tetapi bahagia itu ada di sepanjang jalan.

Temuilah bahagia ketika kita mencarinya. Carilah bahagia yang di sepanjang jalan itu dengan menggenggam rasa cinta sentiasa dan selamanya.

Carilah harta, tetapi genggamlah cinta. Carilah kemewahan hidup tetapi peluklah cinta itu sekuat-kuatnya. Jangan diabaikan cinta itu walau sekelip pun. Maknanya, tunaikanlah hukum-hukum cinta dalam apa jua pun keadaan.

Hukum-Hukum Cinta

Antara hukum cinta yang paling diutamakan adalah: Cinta itu memberi, cinta itu mendengar, cinta itu berkorban, cinta itu tanggungjawab, cinta itu mendoakan dan cinta itu memaafkan.

Contohnya, jangan kesibukan menyebabkan kita jarang lagi memberi masa, perhatian, senyuman, nasihat dan doa kepada pasangan kita.

Jangan hanya mengucapkan kalimah-kalimah cinta yang bersifat 'kosmetik' semata-mata. Tetapi luahkan dalam bentuk perbuatan dan tindakan yang dapat dilihat dan dirasakan.

Dan paling penting, jangan sekali-kali diabaikan cinta suci yang menghubungkan cinta antara suami dan isteri.

Cinta itu adalah cinta Allah! Jagalah cinta kita kepada Allah, insya-Allah, Allah akan terus menyuburkan cinta kita suami isteri.

Allah akan berikan hidayah dan taufik ke dalam hati kita untuk terus berpegang pada matlamat.

Kita akan sentiasa beringat bahawa dunia dan segala isinya ini hanya alat untuk memburu cinta Allah. Dan hanya dengan memburu cinta Allah maka cinta kita sesama suami isteri akan dikekalkan-Nya.

Dunia ini umpama lautan, ramai orang yang memburunya ditenggelamkan.

Dunia ini menipu daya, ramai pula manusia yang ditipunya. Betapa ramai orang yang memburu dunia dengan menggadaikan sesuatu yang menjadi miliknya yang sangat berharga.

Iman, kasih saying, cinta sering dilemparkan orang dilitar perlumbaan memburu dunia.

Dunia tidak salah, selagi kita memburunya dengan niat untuk beribadah. Kita jadikan dia alat untuk memburu kebahagiaan akhirat.

Jadilah dunia umpama kebun yang kita pagar, kita bersihkan dan kita tanam dengan pohon-pohon kebaikan yang hasilnya kita tuai di akhirat.

Jadilah dunia umpama jambatan yang kita lalui.

Pastikan ia teguh, kukuh tetapi kita tidak akan berlama-lama di situ... ia hanya jambatan. Tidak ada orang yang membina rumah di atas jambatan. Rumah kita yang hakiki ialah di syurga.

Jika ada rasa-rasa itu di dalam jiwa ketika kita memburu karier, kejayaan dalam perniagaan dan apa jua aktiviti keduaniaan, insya-Allah cinta dan kasih sayang tidak akan diabaikan.

Orang yang ada di dalam hatinya cinta Allah, sentiasa ada ruang yang lapang untuk mencintai sesama manusia lebih-lebih lagi suami, isteri dan anak-anaknya.

Dengan cinta itu kita akan menyelamatkan semua keluarga kita daripada neraka akhirat.

Dan neraka di akhirat itu hanya akan dapat kita hindari jika kita berjaya menyelamatkan diri dan keluarga kita daripada neraka dunia.

Apakah neraka dunia itu? Nereka dunia itu ialah hilangnya kasih sayang di tengah-tengah rumah yang besar.

Pudarnya cahaya wajah dan ketenangan hati di tengah sinar lampu yang beribu-ribu ringgit harganya di tengah ruang tamu rumah yang besar itu.

Dan hambarnya perbualan di dalam kereta mewah yang sering bertukar ganti.

Yang ketawa ria ialah pelakon-pelakon di dalam filem yang kita tonton, tetapi hati kita semakin kosong, gersang dan sayu entah apa puncanya!

Lihatlah Rasulullah SAW. Betapa sibuknya baginda... tetapi masih ada masa berlumba lari bersama Aisyah isterinya.

Betapa besar perjuangannya... tetapi masih mampu meluangkan masa bersama isteri yang hendak melihat tarian dan permainan pedang di suatu Hari Raya.

Ketika baginda kaya, dikorbankannya harta... kerana baginda tidak kehilangan cinta.

Ketika baginda miskin... dihadapinya dengan sabar kerana di dalam hatinya tetap ada cinta. Baginda tidak pernah kehilangan cinta kerana di dalam hatinya ada cinta yang lebih besar... cinta Allah!

Ayuh Intai-Intai Semula

Justeru, intai-intailah semula cinta di dalam rumah tangga kita. Masih bersinar atau sudah pudar? Jika sudah pudar, ayuh muhasabah kembali di mana puncanya? Apakah yang kita garap hingga kita sanggup menggadaikannya?

Ayuh, lihat kembali 'di mana Allah' dalam rumah tangga kita? Di mana solat jemaah, di mana zikir, di mana tazkirah, di mana sadakah, di mana bacaan Al Quran...

Di manakah semua 'ayat-ayat cinta' itu dalam rumah yang mungkin sudah semakin luas, kereta yang semakin mahal, makanan yang semakin lazat, tabungan kewangan yang semakin banyak?

Dan pandang wajah isteri, renung wajah suami... tatap lama-lama.

Bila kita terakhir kita bertentangan mata dalam keadaan yang paling tenang, harmoni dan syahdu? Sekali lagi bila?

Bukankah mata itu jendela bagi hati. Pertautan mata petanda pertautan hati?

Atau kita hanya melihat sekadar imbasan, tolehan dan pandangan, tanpa ada rasa cinta, kasih, mesra, kasihan, simpati, empati dan lain-lain perisa hati?

Apakah kita secara tidak sedar telah bertukar menjadi 'haiwan berteknologi' dalam belantara dunia meterialisma yang semakin ketandusan cinta?

Lalu, di kejauhan destinasi ketika sibuk menguruskan kerja atau perniagaan, sudi apalah kiranya suami atau isteri menghulurkan gugusan doa-doa yang paling kudus untuk pasangannya?

Atau ketika dia pulang nanti, kita sapa tangannya dan bersalam penuh mesra lantas berdakapan dengan hati yang terus berkata-kata, "inilah teman ku di dunia untuk menuju syurga!" Inilah yang semakin hilang dalam rumah tangga kini.

Kita memburu tanpa sedar bahawa kitalah yang sebenarnya diburu.

Diburu oleh kesibukan yang tiada penghujung, keresahan yang tiada penawar. Kekosongan yang tidak dapat di isi. Kerana hati tanpa cinta... adalah hati yang mati!

Carilah cinta kita yang hilang. Insya-Allah kita akan temuinya semula cinta itu di tempat, suasana dan masa ketika kita mula-mula menemuinya dahulu.

Bukankah kita bertemu kerana Allah? Bukankah yang menyatukan kita kalimah-Nya?

Bukankah tempat termaktubnya lafaz akad dan nikah di rumah Allah? Kembalilah ke sana.

Carilah kekuatan itu semula. Tidak ada manusia yang terlalu gagah untuk hidup tanpa-Nya. Dan tidak ada hati yang paling waja hingga mampu bertahan terhadap tipuan dunia tanpa cinta.

Renunglah mata isteri atau suami mu, carilah cinta itu di situ. Masih ada? Atau telah tiada?

Dan kemudian genggam erat tangannya. Mari kita cari semula cinta yang hilang itu bersama-sama!

Sayang... di kejauhan ini
Ku sentuh hatimu dengan rasaku
Debarnya debar cinta
Denyutnya denyut setia
Ku usap air matamu yang jernih
Dengannya ku sulamrasa kasih
Kutatap matamu yang duka
Di situ kutemui makna rela
Sayang.. dikejauhan ini
Ku sapa salam setiamu
Ku sambut senyum mesramu
Onak, duri dan jeriji besi ini
Tak kan menghalang bicara
... rasa kita berdua
Sayang, sayang, sayang,
Semakin terpisah...
cinta kita semakin indah
Semakin jauh...
kasih kita semakin kukuh
Kita boleh hilang segalanya
Namun kita tidak mampu kehilangan cinta!

Tuesday, October 5, 2010

*Ku Mengharap Cinta Mu*

Diri ini sering resah gelisah,
Acap kali aku tak mengerti,
Apa yang dicari selama ini,
Rintihan jiwaku tiada siapa yang peduli...

Dalam pencarian ku,
Keimanan dipertaruhkan,
Dimanakah damai yang hilang,
Adakah di balik pelangi?...

Terkadang langkah ini rapuh,
Leka dibuai mimpi cinta manusia,
Dalam tak sedar apa yang didamba,
Kerna aku terpesona indahnya fatamorgana dunia...

Dibumi bertuah ini,
Aku menyedari walau sepantas mana ku berlari,
Sejauh mana pun ku melangkah,
dan segagah apa pun aku berdiri,
Aku lemah tanpa Mu...

Detik yang bersisa,
Aku menyesali kealpaan diri,
Maafkan lah..
Kerna hati tak sempurna menyintai Mu,
Meski yang ku harap, Hanyalah cinta Mu Ya Rabb...
Kerna disitulah damai ku...

Nota hati : Ya Ilahi..labuhkan cinta ku hanya padaMu..."Innallaha Yubarik li wa hayati"-amin-

Ikhlas min Qalbi~Puteri Bertasbih~
Bersiaran dari Sabak Bernam (^_^)